ua en ru

Nord Stream: Транзит по "Північному потоку" припинився тимчасово, найближчим часом його відновлять

Припинення транзиту газу по газопроводу "Північний потік", яка сталася сьогодні вдень, є тимчасовою, і найближчим часом прокачування буде відновлена. Про це РБК повідомили в прес-службі оператора газопроводу Nord Stream.
"Це короткострокова планова припинення, пов'язана з техобслуговуванням трубопроводу, необхідного для налагодження газопроводу на етапі виходу на проектну потужність", - сказали в прес-службі.
8 листопада 2011 р. країни - учасниці проекту Nord Stream: Росія, Німеччина, Нідерланди і Франція - ввели в експлуатацію першу нитку газопроводу "Північний потік". Газопровід заробив з потужністю 1 млн куб. м газу на годину, що дозволить забезпечити прокачування 8,5 млрд куб. м газу в рік.
Після введення в експлуатацію другої нитки "Північного потоку" до 2012 р. обидві нитки газопроводу "Північний потік" зможуть транспортувати в Європу 55 млрд куб. м російського газу в рік.
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборга в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становить близько 1,2 тис. км. Загальний обсяг інвестицій у будівництво становить 8,8 млрд євро. Термін повернення інвестицій, за попередньою оцінкою, складе 10-16 років. Трохи менше третини обсягу фінансування проекту (30%) забезпечують п'ять акціонерів компанії-оператора, решта 70% - залучені у 26 міжнародних банків. У число акціонерів проекту входять Газпром"(51%), німецькі E.ON Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська N.V. Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).