ua en ru

Номінальна вартість активів збанкрутілого Імексбанку завищена в 7 разів, - ФГВФО

Номінальна вартість активів збанкрутілого Імексбанку завищена в 7 разів, - ФГВФО Фото: номінальні активи Імексбанку стоять в 7 разів менше

Єдине забезпечення за виданими кредитами - стадіон в Одесі

Оцінна вартість активів АТ "Імексбанк" становить трохи більше 2 млрд гривень, в той час як по документації ця сума в 7 разів більше. Про це повідомляє Фонд гарантування вкладів фізосіб.

Результати проведеного аналізу свідчать про те, що керівництвом банку використовувалися схеми виведення коштів та ліквідних активів з банку перед визнанням його неплатоспроможним. Така істотна різниця між номінальною і фактичною вартістю активів обумовлена декількома факторами.

Номінальна вартість активів збанкрутілого Імексбанку завищена в 7 разів, - ФГВФОФото: структура активів Імексбанку

Позичальники і застави

Аналіз кредитного портфеля Імексбанку показав, що майже 90% балансової вартості ликвидмасы банку - кредити, надані пов'язаним юридичним особам. При тому, що в бухгалтерській звітності ця група активів була оцінена в 13,3 млрд гривень, незалежні оцінювачі визначили її вартість на рівні 1,5 млрд гривень. З моменту введення тимчасової адміністрації всі "VIP-клієнти" перестали виконувати свої зобов'язання перед банком.

Але найголовніше: за кілька місяців до введення тимчасової адміністрації власниками банку було виведено високоліквідні застави. При цьому з 25 грудня 2014 єдиним забезпеченням за кредитами 41 юрособи на суму 8,3 млрд став футбольний стадіон в Одесі. Незадовго до цього стадіон був безпідставно переоцінений, що і дало можливість збільшити його заставну вартість.

Номінальна вартість активів збанкрутілого Імексбанку завищена в 7 разів, - ФГВФОФото: позичальники Імексбанку

Проблемні кредити населення

Наступним фактором знецінення активів фінустанови стало те, що незадовго до введення тимчасової адміністрації, в результаті втіленої схеми, якісний кредитний портфель фізичних осіб був відступлена в користь якогось ТОВ "Фрегат". В результаті подальших маніпуляцій на балансі банку залишився проблемний кредитний портфель населення (майже 14 тис кредитних договорів) без будь-якого ліквідного забезпечення.

Виведення коштів за кордон

За кілька тижнів до введення тимчасової адміністрації на виконання рішення Господарського суду Одеської області (прийнятого за лічені дні і неоскаржені банком) банк перерахував компанії-резиденту з Великобританії кошти у сумі 10,9 млн доларів. Ця сума була перерахована за програмне забезпечення, нібито ваша компанією в офісі банку, розташованому в АР Крим у січні 2013 року. Правда, в балансі банку такий "актив" відображено не було.

За виявленими фактами маніпуляцій і зловживання активами банком всього було подано 170 заяв про вчинення кримінальних злочинів.

Нагадаємо, українському нардепу загрожує 5 років в'язниці за фінансові махінації в Польщі.