ua en ru

Nokia попередила про збитки компанії в I і II кварталах 2012 р., її акції впали майже на 20%

Найбільший в світі виробник стільникових телефонів - фінська Nokia Corp. - сьогодні попередив про збитки її телефонної бізнесу в I і II кварталах 2012 р. На тлі цього повідомлення котирування акцій компанії в Хельсінкі обрушилися на 18%.

Nokia повідомила, що маржа скоригованого операційного прибутку в сегменті Devices & Services в I кварталі 2012 р. складе приблизно мінус 3%, тобто операційний збиток складе близько 3% від обсягу продажів. У II кварталі ц.р. рентабельність виявиться такою ж або навіть гірше, говориться в матеріалах компанії. Nokia пояснює невтішний прогноз посиленням конкуренції на ринку мобільних пристроїв, що особливо сильно проявляється на ринках Індії, Близького Сходу, Африки та Китаю.

Глава Nokia Стівен Елоп пояснив, що погані результати за I квартал 2012 р. характерні для перехідної стадії, в якій продовжує перебувати телефонний бізнес Nokia.

Нагадаємо, в жовтні 2011 р. Nokia, що перебуває в процесі структурної трансформації, представила перші моделі смартфонів з операційною системою Windows Phone від Microsoft. Нові пристрої чекали з лютого 2011 р., коли Nokia оголосила про стратегічне співробітництво з Microsoft і поступовий перехід на основну ОС Windows Phone з морально застарілою Symbian.

Чистий збиток Nokia в 2011 р. склав 1,164 млрд євро проти чистого прибутку в 1,850 млрд євро, отриманого в 2010 р.