ua en ru

Nokia і Intel створили першу спільну дослідницьку лабораторію у Фінляндії

Найбільший в світі виробник стільникових телефонів - фінська компанія Nokia і найбільший виробник мікропроцесорів - американська компанія Intel створили першу спільну дослідницьку лабораторію на базі університету Оулу, розташованого в однойменному місті Фінляндії. За задумом партнерів, декілька десятків фахівців, які були залучені з місцевого наукового співтовариства, займатимуться інноваційними розробками протягом наступних трьох років, повідомляється в опублікованому сьогодні повідомленні фінського університету. Відомо також, що фінансування передбачається здійснювати не лише із коштів компаній-засновників, але і за рахунок фінського інвестиційного фонду Tekes, що надає підтримку інноваційним технологічним проектам, повідомляє РБК.
У документі також повідомляється, що на початковому етапі зусилля розробників будуть сфокусовані на створенні нових, досконаліших інтернет-технологій, які здатні будуть максимізувати ефективність обробки запитів і поліпшити графічні вирішення мобільних пристроїв. Для створення покращуваних мобільних інтерфейсів планується використовувати 3D-технологію.
Вибір університету Оулу як науково-дослідницької бази, за словами представників компаній, обумовлений тим, що у фокусі уваги вузу знаходяться телекомунікаційні технології, електроніка і фотоелектроніка. Крім того, саме в околицях Оулу розташовується низка об'єднань, зайнятих розробкою 3D-графіки, і саме їх співробітникам належить авторство в розробці платформи віртуальної реальності з відкритим початковим кодом realXtend.
Intel виробляє широкий спектр електронних пристроїв, включаючи напівпровідники, мікропроцесори і інші комп'ютерні компоненти. Штаб-квартира компанії знаходиться в м. Санта-Клара (штат Каліфорнія). Штат компанії нараховує більше 83 тис. співробітників.
Nokia є одним зі світових лідерів в області мобільних комунікаційних технологій. Компанія займається виробництвом мобільної апаратури і розробкою програмного забезпечення для мобільних телефонів і КПК.