ua en ru

Нобель-2013: у фаворитах на премію миру - пакистанська школярка і конголезький гінеколог

Норвезький Нобелівський комітет готується назвати лауреата Нобелівської премії миру за 2013 р. Це п'ята, передостання, номінація престижної нагороди. Володаря премії буде оголошено в Осло.

Норвезький Нобелівський комітет готується назвати лауреата Нобелівської премії миру за 2013 р. Це п'ята, передостання, номінація престижної нагороди. Володаря премії буде оголошено в Осло.

Цього року у списку претендентів на премію миру рекордна кількість кандидатів - 259. У 2011 р. їх було 241, у 2012 р. - 231. Імена номінантів тримаються в найсуворішому секреті, дізнатися їх можна буде тільки через 50 років.

Головною претенденткою на премію миру є 16-річна Малала Юсуфзай з Пакистану, яка прославилася своєю боротьбою за права жінок в умовах панування талібів. Напередодні вона стала лауреатом премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки" у 2013 р.

Рік тому, 10 жовтня 2012 р., таліби вчинили замах на Юсуфзай. Юна правозахисниця була поранена в шию і голову. Після курсу лікування у Великій Британії вона залишилася жити у Європі.

Букмекери оцінюють шанси юної претендентки як 4 до 7. На другому місці конголезький гінеколог Деніс Муквеге, який врятував тисячі жінок, зґвалтованих під час війни в Конго. Його шанси букмекери оцінили як 6 до 4. Зі значним відривом від двох лідерів слідують викривач американських спецслужб Едвард Сноуден і його співвітчизник, ідеолог ненасильницьких революцій філософ Джин Шарп.

У списку претендентів значаться кілька росіян. Так, у черговий раз на премію номіновано голову Московської Гельсінкської групи Людмилу Алексєєву. У якості претендента висунуті також керівник правозахисного центру "Меморіал" Світлана Ганнушкіна і директор асоціації "Голос" Лілія Шибанова.

З ініціативи російських парламентаріїв і громадських діячів, цього року до списку кандидатів на премію миру увійшов Президент РФ Володимир Путін. Ініціатори висування Президента РФ запропонували відзначити його внесок у врегулювання сирійської кризи. У рейтингу букмекерської контори Oddschecker російський лідер знаходиться на 22-й позиції. Зазначимо, що цього року букмекери точно визначили лише лауреата в галузі фізики, в інших трьох номінаціях їх прогнози не справдилися.

Нобелівська премія миру присуджується з 1901 р., є найвідомішою і найавторитетнішою міжнародною нагородою в галузі суспільно-політичної і гуманітарної діяльності. Це єдина Нобелівська премія, лауреати якої визначаються не у Швеції. Ухвалення рішення про присудження премії миру довірено Норвезькому Нобелівському комітету, члени якого обираються парламентом країни із числа норвезьких суспільно-політичних діячів.

Згідно із заповітом Альфреда Нобеля, премію миру слід присуджувати особі, яка принесла найбільше благо людству і зробила найбільше в ім'я братерства між народами, для розпуску або скорочення діючих армій і проведення та пропаганди конгресів на підтримку миру.

Торік премію здобув Європейський союз за внесок у просування миру, примирення, демократії та прав людини у Європі.

Розмір кожної премії у 2013 р. складає 1,2 млн дол.

Нагадаємо, вчора лауреатом Нобелівської премії з літератури за 2013 р. стала 82-річна канадська новеллістка Еліс Мунро.