ua en ru

НКЦПФР у жовтні-грудні 2013 р. перевірить емітентів, що не отримали ліцензії нового зразку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР) у жовтні-грудні 2013 р. перевірить емітентів, що не отримали ліцензії нового зразку. Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

"Комісія акцентує увагу зберігачів, які несвоєчасно подали документи на отримання депозитарної ліцензії, щодо необхідності в період з 12 жовтня до дати видачі такої ліцензії утриматись від дій, які можуть бути кваліфіковані як безліцензійна діяльність. Щодо нечисленної категорії профучасників, які не відреагували на необхідність отримання ліцензії нового зразка, комісією планується проведення перевірок у жовтні-грудні поточного року", - сказав член комісії Євген Воропаєв.

Також Воропаєв повідомив, що комісія отримала інформацію від низки зберігачів щодо завершення їх діяльності на ринку цінних паперів. У той же час, комісія планує низку заходів по відношенню до зберігачів, що невчасно подадуть документи, зокрема, регулятор буде перевіряти їх на предмет ведення безліцензійної діяльності з 12 жовтня 2013 р. до моменту припинення ліцензії.

"Центральний апарат комісії серйозно стурбований питанням переліцензування зберігачів та реєстраторів цінних паперів, адже ті з них, хто не отримає ліцензії депозитарних установ до 12 жовтня поточного року, можуть потрапити під ризики здійснення безліцензійної діяльності, за що передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. З метою запобігання зазначеним ризикам комісією впродовж 2013 р. велась широка та масштабна просвітньо-консультаційна робота зі зберігачами та реєстраторами на предмет діяльності профучасників при новій депозитарній моделі", - розповів Воропаєв.

Він додав, що значна частина ліцензіатів не дослухалась до рекомендацій комісії щодо завчасного подання документів на отримання ліцензії на депозитарну діяльність. Внаслідок цього, на сьогоднішній день із 356 зберігачів цінних паперів, 252 вже отримали нові ліцензії депозитарних установ.