ua en ru

НКЦПФР затвердила порядок виплати дивідендів акціонерним товариством

НКЦПФР затвердила порядок виплати дивідендів акціонерним товариством Фото: НКЦПФР

Спосіб виплати дивідендів визначається рішенням загальних зборів акціонерів

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) затвердила порядок виплати дивідендів акціонерним товариством. Відповідне рішення (від 12 квітня 2016 року № 391) опубліковано на сайті регулятора.

Згідно з документом, акціонерне товариство може виплачувати дивіденди як безпосередньо акціонерам, так і за допомогою депозитарної системи України. Спосіб виплати визначається на загальних зборах акціонерів і застосовується до всього випуску акцій товариства.


Виплата дивідендів за простими акціями безпосередньо акціонерам здійснюється не пізніше 6-місячного терміну з моменту прийняття рішення про виплату у встановленому наглядовою радою акціонерного товариства порядку, - йдеться у рішенні комісії.

Особи, які мають право на отримання дивідендів, повинні бути сповіщені товариством про дату, розмір, порядок та строк виплати. Виплата може здійснюватися повною сумою чи частинами. У другому випадку, дивіденди виплачуються одночасно всім акціонерам пропорційно.

Центральний депозитарій у наступний робочий день після отримання повідомлення акціонерного товариства про намір виплатити дивіденди і розпорядження про складання списків одержувачів зобов'язаний опублікувати відповідну інформацію на своєму сайті, пояснює комісія.

Нагадаємо, раніше регулятор фондового ринку виніс попередження біржам за бездіяльність.