ua en ru

НКЦПФР схвалила законопроект про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на своєму плановому засіданні схвалила концепцію проекту закону України "Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку". Про це повідомляє прес-служба НКЦПФР.

"Існуюча на даний момент законодавча база, що регулює діяльність на фондовому ринку, не містить норм щодо схем компенсації для інвесторів. Враховуючи, що Україна взяті зобов'язання щодо приведення національного законодавства у відповідність із законодавством Європейського Союзу в частині розробки проекту закону України "Про Фонд гарантування інвестицій", а також відповідно до програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", яким передбачено створення компенсаційних механізмів захисту інтересів інвесторів, Комісія на законодавчому рівні вирішила питання захисту коштів і фінансових інструментів інвесторів, розробивши відповідний нормативний акт", - розповів Максим Лібанов, директор Департаменту аналізу, стратегії і розвитку законодавства НКЦПФР.

За словами Лібанова, концепція передбачає створення Фонду, за рахунок коштів якого будуть здійснюватися компенсаційні виплати інвесторам, які втратили інвестиції, передані торговцю цінними паперами за договорами про управління цінними паперами, або вкладені в цінні папери інститутів спільного інвестування, крім венчурних фондів. Основним джерелом наповнення фонду будуть вступні та поточні внески учасників фонду. З метою початку діяльності фонду передбачено, що держава здійснює внесок у розмірі 30 млн грн.

Зазначимо, що учасниками Фонду гарантування інвестицій повинні стати торговці цінними паперами, які здійснюють управління цінними паперами та компанії з управління активами, які здійснюють управління ІСІ (крім венчурних фондів).

У Комісії розраховують, що впровадження норм даної концепції сприятиме наближенню законодавства України до законодавства ЄС, захисту прав інвесторів, підвищенню їх довіри до професійних учасників ринку цінних паперів і, як наслідок, активізації інвестиційної діяльності.