ua en ru

НКЦПФР схвалила порядок збільшення та зменшення статутного капіталу публічного й приватного акціонерних товариств

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) схвалила порядок збільшення й зменшення статутного капіталу публічного або приватного акціонерного товариства. Відповідне рішення було прийнято на плановому засіданні регулятора, що мало місце 4 вересня 2012 р., передає прес-служба НКЦПФР.

"Однією з найбільш важливих новацій, що несе в собі даний документ, є передбачення оформлення проспекту емісії акцій і при закритому (приватному розміщенні акцій), тоді як раніше така операція була доступною тільки для підприємств, чиї акції розміщені у відкритій, тобто публічній формі. Також даний порядок має удосконалити визначення ринкової вартості акцій, порядок проведення загальних зборів й внести деякі зміни до розкриття інформації емітентом цінних паперів у разі зміни статутного капіталу. Загалом, варто відзначити, що новий документ був розроблений для приведення процедури збільшення й зменшення статутного капіталу у відповідність із новим законодавством та з сучасними ринковими реаліями", - зазначила Алла Папаіка, директор департаменту корпоративного управління та корпоративних фінансів НКЦПФР.

Так, даний порядок визначає права та обов'язки акціонерних товариств у разі збільшення або зменшення статутного капіталу, джерела, шляхи та порядок його збільшення, залучення додаткового капіталу, а також можливість зменшення статутного капіталу акціонерного товариства, передбачає розширення функцій загальних зборів тощо.

Найближчим часом документ буде оприлюднено на офіційному сайті регулятора, а також направлено на погодження до профільних міністерств і відомств.

Читайте також: НКЦПФР завершує роботу із внесення змін у реєстрацію випуску та проспекту емісії облігацій