ua en ru

НКЦПФР має намір зупиняти внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів АТ, які понад два роки не подають звітність

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) має намір зупиняти внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів акціонерних товариств, які більше двох років не подають фінансову звітність. Про це йдеться в повідомленні прес-служби НКЦПФР.

Такі заходи регулятор має намір застосовувати щодо акціонерних товариств, що не привели свою діяльність у відповідність до чинного законодавства.

Читайте також: Близько 50% емітентів привели свою діяльність у відповідність до закону про акціонерні товариства, - НКЦПФР

Зокрема НКЦПФР ухвалила ряд рішень про зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів емітентів, що не провели дематеріалізацію або реорганізацію форми власності.
"У той же час, з 1 січня поточного року, у зв'язку з внесенням змін до Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів", у Комісії з'явилося право звертатися до суду з позовом про припинення діяльності акціонерного товариства у разі ненадання ним звітності протягом двох років. Проте фінансування сплати судового збору за подібними позовами не передбачено бюджетом Комісії. У зв'язку з цим ми плануємо скористатися іншим повноваженням НКЦПФР, передбаченим цим законом, а саме можливістю зупиняти внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів на строк до усунення відповідного порушення, тобто подання інформації до Комісії", - заявив член НКЦПФР Євген Воропаєв.

За словами Воропаєва, зупинка внесення змін є проміжним етапом перед зверненням до суду для розгляду питання про припинення діяльності таких емітентів. Обмеження буде знято після отримання НКЦПФР інформації про усунення порушення.