ua en ru

НКЦПФР розпочала передачу рахунків з ВДЦП до Центрального депозитарію

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) розпочала передачу рахунків з Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) до Центрального депозитарію. Про це в інтерв'ю РБК-Уркаїна повідомив голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв.

"Передача глобальних сертифікатів і рахунків від ВДЦП в Національний депозитарій вже почалася, ми почали цю роботу 2 тижні тому. Нами сформований певний підхід до передачі. У першу чергу, ми зараз передаємо за окремими рішенням комісії глобальні сертифікати і всі необхідні матеріали і документи за тими компаніями, які є максимально проблемними. Це залишки приватизації, це ті акціонерні товариства, які зареєстрували випуск, але з тих чи інших причин не подають звіти, "сплячі", скажімо так, АТ", - повідомив Тевелєв.

За його словами, на даний момент НКЦПФР передає вже другу групу з 50 підприємств.

"Це робиться для того, щоб відпрацювати механізми, відпрацювати схеми передачі, довести її до автоматизму і з точки зору організації процесу, і з точки зору технології, з точки зору програмного забезпечення, з точки зору юридичного обґрунтування. В останню чергу передаватися буду пакети акцій, що перебувають в активних торгах", - підкреслив глава Нацкомісії з цінних паперів.

Тевелєв також заявив, що ніяких додаткових оплат клієнтами депозитарію проводитися не буде.

"Власникам рахунків, зберігачам необхідно буде переукласти договори на Національний депозитарій. Тарифи, які встановлює Національний депозитарій, будуть погоджені з НКЦПФР. Я практично впевнений, що ми не допустимо необґрунтованого підвищення тарифів і порушення прав та інтересів учасників ринку", - підкреслив Тевелєв.

Читайте також: Центральний депозитарій з часом може бути повністю перетворений в приватну організацію, - Прасолов.