ua en ru

НКЦПФР порушило 51 справу за фактами порушень на ринку цінних паперів

НКЦПФР порушило 51 справу за фактами порушень на ринку цінних паперів Фото: на ринку цінних паперів зафіксовано безліч порушень

У найближчі місяці у Верховну Раду будуть подані законопроекти, які розширять повноваження НКЦПФР

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) продовжує системну боротьбу з маніпулюванням цінами на фондовому ринку, порушивши справи у відношенні ряду торговців цінними паперами щодо маніпулювання акціями емітентів, зокрема, ПАТ "КОД - Інвест", ПАТ "ОСТ- Інвест", ПАТ "Імпульс плюс", ПАТ "Агрохімремонт", ПАТ "БКІ «Кредит сервис", ПАТ "Пересувна механізована колона № 20" та ПАТ "Київський завод газового устаткування та приладів". Відповідну інформацію повідомив прес-центр НКЦПФР.

"Боротьба зі зловживаннями, маніпулюванням цінами та системне очищення ринку від недобросовісних учасників - наші головні пріоритети на найближчі місяці. Планомірні дії в цьому напрямку дозволять нам прийти до нормального ринкового ціноутворення та сприяти формуванню прозорого, ефективного ринку з якісними інструментами. На жаль, сьогодні Комісія дуже обмежена у можливостях і не має достатньо повноважень, але в найближчі місяці в Парламент будуть подані законопроекти, які розширять повноваження Комісії з розслідування правопорушень, а відповідальність учасників ринку буде збільшена", - прокоментував Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв.

Цінні папери зазначених емітентів торгувалися на фондових майданчиках ПрАТ "Придніпровська фондова біржа", ПАТ "КМФБ" та ПАТ "Фондова біржа ПФТС", і наразі біржові торги по ним призупинені для проведення подальших перевірок.

Загалом, станом на 22 вересня 2015 року, НКЦПФР порушено 51 справу про правопорушення на ринку цінних паперів за умисні дії, що мають ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку. Справи порушені відповідно до ст. 10-1 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", а саме за маніпулюванням цінами на фондовому ринку.

Якщо говорити про судові справи, що пов'язані з маніпулюванням цінами на фондовому ринку, то судами як першої, так і другої інстанцій переважна більшість рішень була винесена на користь НКЦПФР. Так, по трьом з виграних справ профучасниками ринку цінних паперів сплачені штрафні санкцій у розмірі 510 тис.грн.

Зокрема, 2 червня 2015 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив апеляційну скаргу ТОВ "Таргет Трейд" без задоволення, а 24 червня 2015 року компанія сплатила штрафну санкцію у розмірі 170 тис. грн. Також 10 серпня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у задоволенні адміністративного позову ПрАТ "ІФК "Арт Капітал", а 28 серпня 2015 року товариство сплатило штрафну санкцію у розмірі 170 тис.грн.

Очікується, що до кінця жовтня поточного року будуть сплачені дві штрафні санкції, накладені на ПрАТ "ФК "Сократ" та ТОВ "ФК "Сократ", кожна у розмірі 170 тис. грн.

Нагадаємо, також найближчим часом НКЦПФР пообіцяла вирішити питання фондових бірж з російськими активами.