ua en ru

НКРЗІ спростить умови ведення діяльності на ринку телекомунікацій

НКРЗІ спростить умови ведення діяльності на ринку телекомунікацій Фото: засідання НКРЗІ

Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні 22 грудня за результатами громадського обговорення

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, (НКРЗІ) на черговому засіданні 22 грудня 2015 року схвалила за результатами громадського обговорення проект свого рішення "Деякі питання спрощення умов ведення діяльності у сфері телекомунікацій та користування радіочастотним ресурсом України". Про це повідомили у прес-службі НКРЗІ.

Як зазначається, метою документа є спрощення умов входу на ринок та ведення бізнесу у сфері телекомунікацій, а також скасування неактуальних нормативно-правових актів з питань державного нагляду (контролю) та регулювання.

Зокрема, проект рішення НКРЗІ передбачає спрощення вимог щодо отримання суб'єктами господарювання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України для надання телекомунікаційних послуг.

Так, заплановано введення єдиного зразка заяви на отримання ліцензії, зведений до мінімуму перелік документів, які повинні надаватися потенційними ліцензіатами підтвердження фінансового забезпечення спроможності провадити заявлену діяльність: виключені вимоги про подання банківської гарантії та інвестиційного договору, зате передбачено подання відповідної довідки в довільній формі.

Раніше, 18 грудня учасники робочої наради разом з представниками операторів і профільних асоціацій опрацювали пропозиції від діючих гравців ринку і погодили додаткові зміни до проекту документа, вилучивши з ліцензійних умов з надання послуг фіксованого і мобільного зв'язку вимога за термінами забезпечення покриття на території визначених ліцензією регіонів.

В цілому, проект документа спрощує кваліфікаційні вимоги до ліцензіатів. Крім того, за результатами розгляду листа прем'єр-міністра від 11 листопада 2015 року Уповноваженому президента України з прав людей з інвалідністю, в ліцензійні умови додані вимоги про зобов'язання гарантувати отримання послуг з урахуванням потреб інвалідів, що набирає чинності з 1 серпня 2016 року.

Між тим, як уточнили у прес-службі регулятора, зазначений проект рішення передбачає затвердження зразків бланків ліцензій без суворого обліку, голограм та ін. "Це створює умови для підвищення ефективності діяльності апарату НКРЗІ та виконання норм законодавства щодо термінів видачі ліцензій, переоформлених ліцензій, ліцензій, термін дії яких продовжено, дублікатів та копій відповідних ліцензій", - йдеться в повідомленні.

Своєю чергою, регулятор анонсував подання зазначеного проекту рішення на погодження зацікавленим держорганам в установленому порядку.

НКРЗІ схвалила рішення щодо спрощення умов ведення діяльності на ринку телекомунікаційhttp://www.nkrzi.gov.ua/index.php?r=site/index&pg=99&id=954&language=uk

Опубліковано НКРЗІ 22 грудня 2015 р.

Як повідомлялося, напередодні НКРЗІ запропонувала очистити український ринок від "сірих" провайдерів. Відповідні зміни до правил здійснення діяльності у сфері телекомунікацій (діяльність з надання послуг доступу до Інтернету) та основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг регулятор прийняв за основу на засіданні 15 грудня.

Раніше профільна нацкомісія ініціювала розширення діапазону для широкосмугового радіодоступу.