ua en ru

НКРЕКП підвищила вартість плати за підключення до мереж

НКРЕКП підвищила вартість плати за підключення до мереж Фото: електричні мережі

Додаткове фінансове навантаження торкнеться малого і середнього бізнесу, а також виробників альтернативної енергетики

Збільшення плати за підключення до електричних мереж може негативно позначиться на виробниках альтернативної енергії. Про це йдеться в листі т.в.о. голови НЕК "Укренерго" Всеволода Ковальчука, адресований голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка (текстом має в своєму розпорядженні РБК-Україна).

Рішення про збільшення плати за нестандартне підключення до мереж (потужністю від 150 КВт до 5 МВт) регулятор прийняв сьогодні, затвердивши постанову "Про затвердження величин питомої вартості нестандартного підключення енергоустановок на 2017 рік". Діапазон цієї потужності фактично потрапляють невеликі підприємства, енергоустановки, виробники альтернативної енергетики, які будуть розраховуватися з постачальниками електроенергії (обленерго) за підключення до мережі.

Розмір плати за підключення комісія встановлює щорічно згідно з даними компаній - постачальників електроенергії (обленерго), а також з урахуванням витрат, необхідних для будівництва або реконструкції електромереж від місця підключення до місця забезпечення потужності". Згідно з постановою НКРЕКП, мінімальна плата за нестандартне підключення буде встановлена для ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" - 3,37 тис. гривень/КВт, а максимальна - ПАТ "Полтаваобленерго" - 9,4 тис. гривень/КВт. Для більшості обленерго вартість за підключення становить близько 6 тис. гривень/КВт.

Своє рішення комісія пояснює необхідністю виконання ст. 17 закону "Про електроенергетику" і "необхідністю забезпечення безперебійного ринку послуг з підключення енергоустановок до електромереж".

"Комісія прозоро і публічно в третьому-четвертому кварталі 2016 року розробила та затвердила Методику визначення вартості приєднання до електромереж потужністю 150кВт-5мВт. Всі учасники однозначно підтримали прозорість принципу розрахунку", - повідомив глава НКРЭКУ Дмитро Вовк на своїй сторінці в Facebook.

Комісія прозоро та публічно в 3-4 кварталі 2016 розробила та погодила з усіма органами Методику визначення вартості приє...

Опубліковано Вовком Дмитрим 31 січня 2017 р.

Однак оператор магістральних мереж НЕК "Укренерго" - попереджає, що норми прийнятого комісією постанови негативно позначаться на об'єктах альтернативної енергетики. У своєму листі регулятора компанія повідомляє, що частка витрат на підключення за приєднання до електромережі вітрової або сонячної енергоустановки потужністю 10 МВт складе більше 20%.

"Саме об'єкти відновлюваної енергетики потужністю 5-15 МВт становлять найбільший інтерес для інвестора. Постанову може негативно позначиться на інвестиційному кліматі в Україні", - відзначають в "Укренерго".

У компанії пояснили, що після підвищення плати за підключення до мережі, максимальна фінансове навантаження припаде на невеликі енергоустановки. "Приєднань в цьому діапазоні потужності (нестандартне приєднання, - ред.) становить 60-70% всіх нових підключень в країні", - пояснили РБК-Україна в "Укренерго".

"Порахувати на скільки у середньому збільшиться плата за підключення складно, оскільки цей параметр складно виокремити із загальної структури витрат на забезпечення електромережі. До того ж для кожного обленерго встановлена своя плата з урахуванням їх показників. Але, наприклад, за офіційними даними "Київенерго" вартість нестандартного підключення в минулому році становила 41 гривню. У цьому - буде вже 3 тисячі гривень. Тобто, плата зросла в 75 разів. Ця навантаження ляже на дрібний і середній бізнес, а також на виробників альтернативної енергетики", - пояснив РБК-Україна керівник сектору "Енергетика" Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Оржель.

Нагадаємо, НКРЭКУ перенесла розгляд питання підвищення тарифів на тепло для підприємств.