ua en ru

НКРЕ знизила тарифи на закачування газу в ПСГ "Укртрансгазу" в 4,4 рази - до 7,5 грн за 1 тис. куб. м

Член Національної комісії держрегулювання енергетики (НКРЕ) Віктор Меркушев повідомив вчора, 5 вересня, що відомство знизило тарифи для держоператора української газотранспортної системи "Укртрансгаз" на закачування та відбір газу з підземних сховищ в 4,4 рази - з 32,9 грн до 7,5 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ).

Член Національної комісії держрегулювання енергетики (НКРЕ) Віктор Меркушев повідомив вчора, 5 вересня, що відомство знизило тарифи для держоператора української газотранспортної системи "Укртрансгаз" на закачування та відбір газу з підземних сховищ в 4,4 рази - з 32,9 грн до 7,5 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ). Про це пише "Комерсант-Україна".

Тариф на зберігання зменшився з 46,2 грн до 18 грн за 1 тис. кубометрів (без урахування ПДВ). За словами пана Меркушева, рішення прийнято тимчасово, щоб "Нафтогаз" зміг купити і закачати обсяги, необхідні для проходження опалювального сезону. Нагадаємо, в червні НКРЕ підвищила тарифи, а до цього вони не змінювалися з 1 червня 2006 р.

Директор компанії "Укртрансгаз" Сергій Винокуров заявив, що станом на 5 вересня в підземних сховищах накопичено близько 12,3 млрд кубометрів природного газу. Україна раніше повідомляла про намір закачати 14 млрд кубометрів, проте на вимогу "Газпрому" вирішила збільшити цей обсяг до 18-19 млрд кубометрів.

Джерело в "Укртрансгазі" пояснив, що тариф знижено також для того, щоб надати більш привабливі умови комерційним трейдерам і переконати їх зберігати газ в українських ПСГ.

"Зараз йдуть переговори з RWE про те, щоб компанія тримала свій газ в наших сховищах. Крім того, це будуть робити Ostchem Дмитра Фірташа та інші імпортери, зокрема LLC Ukrainian Oil-Gas Company", - заявило джерело.

За його словами, зростання тарифів на закачування газу міг негативно вплинути на плани трейдерів. Раніше в Міненерго повідомляли, що Україна запропонувала європейським компаніям зберігати газ в українських ПСГ в обсязі до 15 млрд кубометрів за цінами набагато нижчими, ніж в Європі.