ua en ru

НКРЕ відклала переведення обленерго на систему стимулюючого регулювання

Вчора Національна комісія, що здійснює держрегулювання електроенергетики (НКРЕ) відклала на невизначений термін переведення обленерго на систему стимулюючого регулювання (RAB-регулювання). Про це заявив член комісії Костянтин Теличко, пише "Комерсант-Україна".

"Такий крок продиктований тим, що на засіданні Кабінету міністрів 23 жовтня було прийнято рішення не допустити в 2014 році підвищення тарифів для державних монополій. Якби було введено RAB-регулювання, НКРЕ необхідно було б підвищити оптову ринкову ціну електроенергії", - зазначає голова аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін.

Теличко пояснив, що комісія може знову повернутися до розгляду можливості запровадження стимулюючих тарифів у наступному році.

На початку вересня НКРЕ опублікувала ряд постанов, що регламентують перехід енергопостачальних компаній на систему RAB-регулювання. Зараз обленерго щорічно затверджують тарифи НКРЕ. При цьому тарифи формуються виходячи з статей витрат, в необхідності яких енергокомпаніям вдається переконати НКРЕ, і невеликий рентабельності. RAB-регулювання передбачає, що тариф буде формуватися на п'ять років виходячи з витрат і затвердженої норми прибутковості. Протягом п'яти років обленерго отримують можливість скоротити собівартість за рахунок зниження втрат та поліпшення управління активами, однак тариф компанії залишиться як і раніше високим. Тоді учасники ринку відзначали, що існуючі тарифи не можуть забезпечити їх потреби в інвестиціях.

Заявки на включення в список компаній, які хотіли б перейти на систему стимулюючого регулювання (RAB-регулювання), подали дев'ять енергокомпаній: ПАТ "Львівобленерго" Григорія та Ігоря Суркісів, ТОВ "Сервіс Інвест", ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго", ПАТ "ДТЕК Крименерго", що належать VS Energy "Херсонобленерго", "Київобленерго", "Кіровоградобленерго", а також "Вінницяобленерго" Костянтина Григоришина і "Запоріжжяобленерго" (контролює НАК "Енергетична компанія України").

Рішення НКРЕ призведе до того, що не буде стимулів для модернізації обленерго і позитивних змін на ринку, говорить старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

Вчора в "Укренергоконсалтинг" (управляє обленерго Ігоря та Григорія Суркісів) повідомили, що з-за вимог уряду вони будуть змушені відкласти низку інвестиційних проектів, які в перспективі дозволили б скоротити витрати.

У прес-службі ДТЕК зазначили, що сподіваються на впровадження стимулюючого регулювання в II кварталі наступного року, коли будуть відомі показники бюджету і затверджено енергобаланс.

Перехід на RAB-тарифи був одним з початкових етапів реформи ринку електроенергії, каже голова аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чурін.

"Якщо уряд не наважився навіть на це, неясно, як буде надалі проходити реформа", - зазначає він.

Денис Саква пов'язує вимога зупинити будь-яке підвищення тарифів з майбутніми в 2015 році президентськими виборами.

"Нинішній уряд повторює ту ж популістську політику, яку проводили його попередники" , - заявляє Саква.