ua en ru

НКРЕ має намір підвищити тариф на атомну енергію, - "Енергоатом"

Національна атомна енергогенеруюча компанія (НАЕК) "Енергоатом" розраховує на значне зростання цін на атомну енергію. Учора в компанії заявили, що Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) закладе у тариф на неї кошти у розмірі 1,18 млрд євро, необхідні для виконання програми підвищення безпеки АЕС, повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Учора перший заступник директора "Атомпроектінжиніринг" (входить в НАЕК "Енергоатом") Геннадій Сазонов в ході громадських слухань заявив, що НКРЕ готова підвищити тарифи на послуги компанії. За його словами, НКРЕ згодна закласти в тариф покриття вартості комплексної програми підвищення безпеки АЕС. За оцінками "Енергоатому", її загальна вартість складає близько 1,18 млрд євро, а термін впровадження - сім років.
У 2010 році "Енергоатом" розпочав виконання програми за рахунок власних коштів, але для її подальшої реалізації потрібне залучення кредитів. Президент НАЕК Юрій Недашковський раніше заявляв, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і "Євроатом" готові під держгарантії надати "Енергоатому" кредит на суму в 70% загальної вартості програми. НАЕК розраховує залучити ці кошти до середини 2012 року. Як уточнив учора Сазонов, ЄБРР уже висловив готовність надати кредит під невисокий відсоток на тривалий період, завдяки чому оптова ціна електроенергії зміниться незначно. Отримати коментар у банку вчора не вдалося.
Проте збільшення тарифів на послуги "Енергоатому" можливе тільки за рахунок зростання вартості електроенергії для населення, заявили вчора в НКРЕ. "Підвищувати тариф для "Енергоатома" за рахунок інших видів енергії ніхто не буде, тому що там виробники і так працюють на межі рентабельності", - відзначили в комісії. У НКРЕ уточнили, що сьогодні населення оплачує лише 29,4% фактичних витрат на виробництво і передачу енергії. При цьому, як підкреслили в комісії, вітчизняні тарифи для населення є найнижчими (в перерахунку на долари) серед країн колишнього СРСР. Так, в Україні вони сьогодні складають 3,1 цента за кВт.г, тоді як в Казахстані - 4,55, Росії - 5,27, Азербайджані - 5,41, Вірменії - 6,59, Грузії - 7,55.
Зараз підвищувати тарифи уряду невигідно, вважає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима: "Чим ближче до виборів, тим менше шансів, що підвищення відбудеться". Цього року вже планувалося двоетапне збільшення цін на електроенергію: на 15% у квітні та на 39% в серпні або в загальному на 50% у квітні та вересні. Але Нацкомісія регулювання електроенергетики підвищила ціни лише один раз на 15% в квітні. Рішення про зміну тарифів у серпні НКРЕ досі не прийняла. Але без підвищення цін вся інвестиційна програма "Енергоатому" опиниться під питанням, вважає начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. "Це може нашкодити міжнародному іміджу України, оскільки зараз МАГАТЕ збільшує вимоги до безпеки АЕС", - відзначає він.