ua en ru

Низька якість насіння сільгоспкультур свідчить про необхідність зміни системи сертифікації насіння та садівного матеріалу, - Держсільгоспінспекція

Реалізація насіння із низькою сортовою якістю є однією із найважливіших проблем галузі і говорить про необхідність кардинальної зміни системи сортової сертифікації насіння та садівного матеріалу. Таку думку висловив голова Державної інспекції сільського господарства (Держсільгоспінспекції) України Микола Поєдинок.

«Виходячи з вимог сьогодення, на черзі адаптація державного насіннєвого контролю до європейських та світових стандартів. Необхідна реорганізація служби насіннєвого контролю, посилення контролю за вмістом генетично модифікованих організмів в насінні вітчизняної та зарубіжної селекції, проведення моніторингу стану насіннєвих посівів та забезпечення маркування партій насіння сільськогосподарських культур, які підлягають реалізації», - зазначив він.

За його словами, Держсільгоспінспекцією в насінництві передбачається запровадження ряду стратегічних завдань. «Зокрема, вони направленні на розвиток матеріально-технічної бази, впровадження сортової сертифікації за схемами ОЕСР, здійснення державного контролю за діяльністю суб'єктів у сфері насінництва, визначення посівних та сортових якостей насіння та садивного матеріалу, розроблення нормативно-технічної документації з насінництва», - сказав Микола Поєдинок.