ua en ru

Низькі ціни на нафту загнали бідні країни ОПЕК у боргову яму

Низькі ціни на нафту загнали бідні країни ОПЕК у боргову яму Фото: ОПЕК

Бідні країни ОПЕК наполягають на скороченні видобутку нафти

Бідні нафтовидобувні країни, в тому числі Ангола, Венесуела, Нігерія, Ірак, набрали кредитів в умовах високих котирувань, опинилися в борговій ямі з-за низьких цін на нафту. Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, тепер для обслуговування своїх фінансових зобов'язань країнам доводиться постачати своїм кредиторам в три рази більше нафти, ніж при сприятливій ціновій кон'юнктурі. Крім того, зросла борговий тягар посилило розкол між членами ОПЕК — бідні країни наполягають на узгодженні скорочення видобутку, тоді як багаті члени картелю, у тому числі Саудівська Аравія, виступають проти цього заходу, незважаючи на те, що за останні два роки вартість нафти впала на 60%.


Оскільки більша частина нафтової виручки бідних членів картелю останнім часом спрямовувалася на виплату боргів, фінансування інфраструктурних проектів та розробки родовищ практично зупинилося. У цих умовах в Нігерії, Венесуелі очікується різке скорочення видобутку, тоді як Саудівська Аравія, активно фінансувала нові проекти, навпаки, готується її нарощувати. Відсутність боргів дозволяє Ер-Ріяду вкладати кошти в розвиток родовищ і зміцнення своїх позицій на світовому ринку нафти.

Тим часом Нігерії, Венесуелі терміново потрібна домовленість про призупинення видобутку, яка могла б підвищити котирування і допомогти їм профінансувати нові проекти і скоротити обсяг нафти, яку їм потрібно направити кредиторам для розрахунку по боргах.

Нагадаємо, що прогнозна середня ціна нафти марки Brent, на думку аналітиків банку Goldman Sachs, в 2016 році складе 45 доларів за барель, що на 6 доларів вище попереднього прогнозу.