ua en ru

Нижня палата парламенту Франції схвалила участь країни в обсязі 111 млрд євро у стабілізаційному механізмі ЄС/МВФ.

Нижня палата парламенту Франції схвалила участь країни у стабілізаційному механізмі Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду загальним обсягом 750 млрд євро. "Внесок" Франції в даний механізм, покликаний стабілізувати єдину європейську валюту, складе 111 млрд євро. 462 депутата Національних зборів Франції проголосували "за" законопроект і 33 - "проти". Тепер законопроект відправляється на розгляд у верхню палату парламенту - Сенат Франції, передає РБК з посиланням на Associated Press.
Нагадаємо, що міністри фінансів Євросоюзу 9 травня 2010 р. прийняли рішення про створення європейського стабілізаційного механізму обсягом 750 млрд євро (майже 1 трлн дол.) Рішення було прийнято після 11-годинних переговорів у Брюсселі. Даний захід стала відповіддю ЄС на грецький боргову кризу, безперервне з початку року ослаблення єдиної європейської валюти і загрозу поширення боргових проблем на Португалію, Іспанію, Ірландію та Італію.
Держави ЄС виділять у стабілізаційний механізм 500 млрд євро, з яких 60 млрд євро підуть до антикризового резервний фонд, а ще 440 млрд євро складуть державні гарантії по екстрених кредитах, які можуть бути потенційно виділені проблемним європейським країнам у випадку посилення боргової кризи. Нарешті, до 250 млрд євро можуть поступити по лінії МВФ. При цьому мова йде не про стабілізаційний фонд з "живими" грошима, а саме про стабілізаційний механізм, який може бути активований в будь-який момент. Дія даного механізму розраховано на 3 роки.