ua en ru

Микола Присяжнюк взяв під особистий контроль інформування селян про важливість земельної реформи

Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з місцевими органами влади розробить дорожню карту завершення земельної реформи в інтересах власників паїв та з урахуванням основних напрямків аграрної стратегії України. Про це сьогодні під час селекторної наради з керівниками місцевих адміністрацій та профільних управлінь повідомив міністр з питань агро політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба міністерства.

"Сьогодні кожен представник місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядування має особисто включитися в процес роз'яснення суті земельної реформи. Адже протягом десятиліть селянам нав'язувався хибний стереотип щодо права власності на землю. Сьогодні інша ситуація - власники паїв сільгосппризначення потребують від влади максимальної інформації щодо реалізації конституційних прав на землю», - наголосив Микола Присяжнюк.
За словами голови Мінагрополітики, всі кроки в цьому напрямку повинні здійснюватися в широкому діалозі з громадськістю.
"Лише після земельної реформи сільгоспземля перетвориться на реальний капітал, який приноситиме стабільні доходи, які щороку зростатимуть. Саме це завдання на сьогодні стоїть перед місцевою владою - завершити земельну реформу в інтересах власників паїв", - звернувся до представників регіональної влади Микола Присяжнюк.
Міністр наголосив, що при завершенні земельної реформи обов'язково буде врахована думка селян і власників земельних паїв.
"Ця розмова не повинна бути монологом, а винятково у формі діалогу. Ми повинні не тільки розказувати, але й почути всі проблеми селян, які можуть виникнути у зв'язку з земельною реформою та їхні побажання, зауваження. І ми обов'язково врахуємо думку кожного селянина", - зауважив Микола Присяжнюк.
Під час селекторної наради керівники області або їхні заступники доповідали про результати проведенні роз'яснювальної роботи.
За дорученням Мінагрополітики більшість регіонів інформаційну роботу розпочали навесні. Протягом цього часу були створені робочі групи, проводилися семінари, наради, роздавалися інформаційні матеріали та залучалися ЗМІ.
Для ефективного роз'яснення власникам паїв принципів та переваг земельної реформи Микола Присяжнюк за результатами селекторної наради дав конкретні доручення губернаторам.
"Необхідно в кожній області затвердити дорожню карту завершення земельної реформи, затвердити графік проведення роз'яснювальної роботи (семінарів, сходів тощо) на рівні району і кожного села, обов'язково долучити до цієї роботи науковців, які б професійно пояснили суть реформи. У цій роботі активно долучайте представників ЗМІ, необхідно у кожній газеті започаткувати рубрику щодо інформування про хід та результати земельної реформи", - зазначив Микола Присяжнюк.