ua en ru

Нідерланди повернуть "скіфське золото" Україні

Нідерланди повернуть "скіфське золото" Україні Фото: "скіфське золото" повернуть Україні

Суд в Амстердамі прийняв рішення передати колекцію експонатів Україні

Окружний суд Амстердама прийняв рішення передати Україні колекцію "скіфського золота" кримських музеїв, яка зберігалася в Нідерландах з 2014 року, передає Reuters.

Повідомляється, що рішення про передачу "скіфського золота" Україні оголосила головуючий суддя Дудок ван Хіл.

"Скіфське золото" передали Нідерландам для виставки

Відзначимо, в 2014 році експонати Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Бахчисарайського історико-культурного заповідника та Національного заповідника "Херсонес Таврійський" передали Нідерландам для виставки "Крим: золото і секрети Чорного моря", яка проходила в приватному музеї Алларда Пірсона. Свої права на експонати після анексії Криму заявляла Росія.

Однак згідно з нормами міжнародного права, скіфське золото не може бути повернуто в Крим, так як півострів знаходиться під окупацією Росії, і багато країн визнали факт незаконності анексії Криму. Тому, в Нідерландах прийняли рішення вирішити це питання в судовому порядку.

"Скіфське золото" повернуть Україні відповідно до конвенції

Так, згідно з рішенням суду, повернення артефактів в Україну засновано на конвенції ЮНЕСКО від 1970 року. У ній говориться про те, що культурна спадщина належить суверенній державі. Про це у своєму Facebook написала перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

APM needs to return on the basis of UNESCO 1970. The sovereign state has a right to claim. Any further discussion on...

Опубліковано Emine Dzheppar 14 грудня 2016 р.

Україна повинна буде оплатити частину коштів за перевезення та зберігання артефактів.

Зазначимо також, що у Росії є три місяці для того, щоб подати апеляцію. Однак Джапарова вважає, що РФ може і не піти на такий крок.

"Гадаю, що враховуючи відсутність шансів, РФ не захоче "расстягивать удовольствие", - зазначила вона.

Нідерланди повернуть "скіфське золото" УкраїніНідерланди повернуть "скіфське золото" УкраїніНідерланди повернуть "скіфське золото" УкраїніНідерланди повернуть "скіфське золото" УкраїніНідерланди повернуть "скіфське золото" УкраїніНідерланди повернуть "скіфське золото" УкраїніНідерланди повернуть "скіфське золото" Україні

Фото: "скіфське золото" було передано Нідерландам для виставки

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна просить Інтерпол оголосити "скіфське золото" у міжнародний розшук.