ua en ru

У Нідерландах запідозрили США у втручанні перед виборами в парламент

У Нідерландах запідозрили США у втручанні перед виборами в парламент Фото: Герта Вілдерса фінансують зі США

Неоконсерватор США Девід Горовіц направив 150 тис. доларів лідеру Партії свободи Нідерландів

Американський неоконсерватор Девід Горовіц направив 150 тисяч доларів лідеру Партії свободи Нідерландів Герту Вілдерсу, яка бере участь у передвиборній гонці в країні. Це не порушує чинні в Нідерландах норми, однак може суперечити американським законам, і до того ж викликає занепокоєння в королівстві, пише The New York Times.

Як випливає з документів, із якими ознайомилося видання, фонд Горовіца направляв гроші Вілдерсу протягом двох років, при цьому майже 120 тис. доларів були надані в 2015 році, що стало найбільшим пожертвуванням політичним організаціям Нідерландів того року.

"Це іноземне втручання в нашу демократичну систему. Ми б не подумали, що іноземці зацікавляться нашою політикою. Напевно, ми себе недооцінили", - заявив виданню Рональд ван Раак, член Соціалістичної партії Нідерландів, яка виступає за заборону іноземних пожертвувань.

Зазначено, що, відповідно до законодавства США, фонд Горовіца не може надавати кошти політичним організаціям.

"Податкова служба США (IRS) розглядає благодійність, здійснювану політичною організацією, як порушення федеральних податкових правил", - пояснив виданню Маркус С. Оуенс, партнер юридичної фірми Loeb&Loeb і колишній керівник відділу IRS.

Президент фонду Горовіца Майкл Фінч заявив, що гроші були спрямовані Вілдерсу на потреби, пов'язані з судовими розглядами і "не були політичними пожертвами".

Горовіц у бесіді з виданням заявив, що вважає Вілдерса героєм і підтримує його.

"Герт Вілдерс - герой. І я вважаю, що він герой найважливішої битви всіх часів - битви за свободу слова", - сказав Горовіц, додавши, що вважає ситуацію в Європі "кошмаром".

Як відомо, парламентські вибори в Нідерландах відбудуться 15 березня 2017 року. За даними опитувань, антимусульманська партія Вілдерса займає друге місце, трохи поступаючись правлячій Народній партії за свободу і демократію на чолі з прем'єр-міністром Марком Рютте.

Нагадаємо, раніше представник нідерландської християнсько-демократичної партії CDA, кандидат на посаду прем'єр-міністра Нідерландів Сибранд ван Хаерсма Бума заявив, що готовий "викинути" законопроект про ратифікацію Угоди про асоціацію між ЄС і Україною в "кошик".