ua en ru

Ані Україна, ані Євросоюз поки не готові до підписання угоди про асоціацію, - МЗС

Україна не відмовилася від європейського курсу, а лише зупинила підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара. За його словами, на сьогодні ані Україна, ані ЄС не готові до підписання угоди, передає радіо "Свобода".

Україна не відмовилася від європейського курсу, а лише зупинила підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом, заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара (на фото). За його словами, на сьогодні ані Україна, ані ЄС не готові до підписання угоди, передає радіо "Свобода".

"Україна не відмовляється від підписання угоди про асоціацію. Ми говоримо про призупинення процесу підписання, про те, що на сьогоднішній час, станом на сьогоднішній день, на 25 число, обидві сторони, Україна і ЄС, не готові до цього акту підписання", - сказав міністр.

Тим не менше, як заявив Кожара, президент України має намір відвідати саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі, на якому раніше планували підписати угоду про асоціацію.

Кожара також підтвердив, що на засіданні уряду 21 листопада, коли було ухвалене розпорядження про припинення підготовки угоди про асоціацію, МЗС підтримало рішення уряду.

Як заявив міністр, оскільки його не було в Києві, то підпис поставив виконувач обов'язків міністра Руслан Демченко.

Вчора у Києві відбулася масштабна акція з вимогою підписання угоди про асоціацію. За даними опозиції і ЗМІ, участь у ній взяли понад 100 тис. людей. міліція наводила удвічі менші цифри. Акції за і проти ЄС відбулися і в інших містах України. Мітинги триватимуть до саміту у Вільнюсі наприкінці цього тижня, заявили в опозиції.

Варто зауважити, що сьогодні президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і президент Ради Євросоюзу Герман ван Ромпей заявили, що питання про підписання УА між Україною та ЄС все ще залишається на порядку денному.

"Європейський Союз очікує саміт Східного партнерства у Вільнюсі на цьому тижні. Це буде важливий момент для вивчення ситуації і просування у відносинах з нашими східними партнерами", - йдеться в заяві.

При цьому єврочиновники відзначають, що Україна вже досягла значного прогресса.Европейские чиновники також відзначають, що у ЄС розуміють, з яким зовнішнім тиском зараз стикається Україна, однак вважають, що короткострокові міркування не повинні замінювати собою довгострокові вигоди, які принесе партнерство з ЄС. Також у заяві йдеться, що Європейський Союз не має наміру змушувати Україну вибирати між ЄС або який-небудь іншою регіональною організацією. "Україна має право вільно вирішувати, який вибрати формат взаємодії з ЄС. Громадяни України знову показали в останні дні, що вони повністю розуміють і приймають історичний характер європейської асоціації", - підкреслюється в заяві.

Також, Євросоюз "категорично не схвалює" позицію Росії в питанні підписання Україною УА з ЄС. Про це також йдеться в заяві: "Ми категорично не приймаємо позицію Росії і її дії в цьому відношенні (підписання УА між Україною та ЄС). Угода про асоціацію та поглибленої та всеосяжної вільної торгівлі - можливість для просування наших спільних сусідів до сучасної, процвітаючої та правової демократії. Більш тісні відносини з Європейським Союзом не будуть на шкоду відносинам між нашими східними партнерами та іншими своїми сусідами, такими як Росія". Згідно зі зверненням, Євросоюз, як і раніше, готовий роз'яснити Російської Федерації взаємні вигоди від розширення торгівлі й обміну з сусідами.

Зазначимо, сьогодні президент Європейського парламенту Мартін Шульц відзначив велику підтримку євроінтеграції громадянами України. "Я глибоко зворушений і надихнутий масивною підтримкою українцями ЄС. Будьте упевнені, Європа тримає свої двері відкритими для України", - написав Шульц у соціальних мережах.

Крім того, як повідомляють джерела, представник моніторингової місії Європарламенту Олександр Квасьневський продовжує переговори з українською владою щодо підписання угоди про асоціацію.

Нагадаємо, 21 листопада Кабінет міністрів України припинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, яке збиралися затвердити на вільнюському саміті "Східне партнерство" в кінці листопада. Також уряд розпорядився відновити активний діалог з Росією та іншими країнами Митного союзу і державами СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв'язків з метою збереження і зміцнення спільними зусиллями економічного потенціалу. Представники Росії і ЄС звинуватили один одного в шантажі України з цього питання.

Через це країну охопили акції протесту. В неділю, 24 листопада, в Києві мітингували проти рішення уряду близько 100 тис. осіб.