ua en ru

Неможливо оперативно замінити російське ядерне паливо американським, - експерти

Про повноцінну диверсифікацію постачальників ядерного палива в Україну можна буде говорити не раніше ніж через кілька років, які підуть на додаткові дослідження і ліквідацію конструкційних проблем американського палива. Таку думку висловили експерти ядерного профілю.

За словами виконавчого секретаря Українського ядерного товариства Сергія Барбашова, "просто бездумно тільки з політичних мотивів брати і замінювати російське паливо - це дуже небезпечно, тому що в цілому воно технологічно недопрацьоване". За словами експерта "ще не пройдені всі дослідження цього палива в наших реакторах, а це необхідно робити". За його оцінками, цей процес може зайняти до п'яти років.

Аналогічної думки дотримується віце-президент Українського ядерного товариства, колишній директор Рівненської АЕС Володимир Коровкін.

"Відомо, що були зауваження, озвучені кілька років тому по конструкції ТВЗ виробництва Westinghouse. І зараз незрозуміло - доопрацьовані вони чи ні. Треба все уважно випробувати, спершу на одному-двох реакторах, і тільки якщо все буде нормально - підписувати контракт про постачання на кілька АЕС", - вважає експерт.

У 2012 і 2013 р. за підсумками експлуатації на другому і третьому енергоблоках Південно-Української АЕС були виявлені конструкційні проблеми палива Westinghouse, які проявляються у вигляді викривлення дистанціонуючих решіток тепловиділяючих збірок. Результатом цих інцидентів стала заборона Державної інспекції ядерного регулювання України на експлуатацію свіжого ядерного палива Westinghouse.