ua en ru

Неврегульованість природоохоронного законодавства гальмує роботу аграрних підприємств, - УКАБ

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) звернулася з листом до Міністерства екології та природних ресурсів з проханням вжити заходів щодо врегулювання питання визначення величин фонових концентрацій забруднюючих речовин в частині визначення уповноваженого органу на здійснення таких робіт.

Згідно п. 5.4 наказу міністерства №286 від 30.07.2001 р. «Про затвердження Порядку визначення величин фонових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі», визначення величин фонових концентрацій розрахунковим методом і їх установки здійснюються територіальними органами Мінприроди за погодженням з обласними (міськими) СЕС МОЗ.

Відповідно до п. 5.5 порядку, для одержання величин фонових концентрацій забруднюючих речовин в атмосферному повітрі зацікавлені організації направляють запит за встановленою формою у Реском Криму з екології та природних ресурсів, начальникам державних управлінь екоресурсів в областях, Києві та Севастополі.

Разом з тим, постановою Кабміну від 13 березня 2013 р. №159 «Про ліквідацію територіальних органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища» територіальні органи Мінприроди ліквідовані, як юридичні особи публічного права. Таким чином, норма щодо визначення величин фонових концентрацій існує, а уповноважені на це органи - ліквідовані.

«У такій ситуації Державна екологічна інспекція України проводить перевірки і складає приписи про усунення порушень природоохоронного законодавства, виконання яких вимагає фактичної зупинки виробничої діяльності підприємства, а також протоколи про адміністративні правопорушення посадовими особами господарюючих суб'єктів. Це призводить до значних втрат сільгоспвиробників. Великі підприємства втрачають більше 100 тис. грн на місяць, що різко знижує мотивацію до розвитку аграрного виробництва», - зазначив гендиректор УКАБ Володимир Лапа.