ua en ru

Нетаньяху запропонував вирішити ядерну проблему Ірану за "сирійським сценарієм"

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху запропонував вирішити ядерну проблему Ірану щодо "сирійського сценарію". З відповідною заявою він виступив після переговорів з Президентом Росії Володимиром Путіним у Кремлі.

Нетеньяху зазначив, що найбільшу загрозу для його країни в даний час є створення ядерної зброї Іраном, і загальна мета Росії та Ізраїлю полягає в тому, щоб не допустити появи цієї зброї у Тегерана. "Ізраїль вважає, що міжнародне співтовариство повинне однозначно стежити за виконанням рішень Ради Безпеки ООН, а саме припинити збагачення урану, демонтувати центрифуги, вивезти високозбагачений уран з Ірану і демонтувати реактор", - зазначив Нетаньяху.

Він підкреслив, що Ізраїль зацікавлений у мирному і дипломатичному вирішенні даного питання, і Ізраїль постраждає більше за інших, якщо мирне рішення не буде знайдено. "Але рішення має бути справжнім, реальним", - підкреслив прем'єр, зазначивши, що міжнародне співтовариство повинне зробити висновки з вирішення питання щодо хімічної зброї в Сирії.

"У сирійському варіанті Росія та інші країни абсолютно справедливо наполягали на повному роззброєнні Сирії від неконвенційного зброї", - сказав Нетаньяху.

Він висловив переконання, що міжнародне співтовариство не погодився б на рішення, за яким лише частина сирійської хімічної зброї було б знищено, при цьому основна його частина була б збережена, так само як і можливість провести його знову. Він провів паралелі між сирійським і іранським питаннями, вказавши, що "шістка" посередників в Женеві може домогтися від Ірану кращих домовленостей щодо ядерної програми. "Це вимагає наполегливості і послідовності", - сказав Нетаньяху, додавши, що застосування "сирійського сценарію" могло б стати мирним і дипломатичним рішенням іранської ядерної проблеми.