ua en ru

Незважаючи на спад зовнішнього попиту, економіка Китаю в 2012 р. виросте на 8,2%, - МВФ

Незважаючи на спад зовнішнього попиту, економіка Китаю в цьому році як і раніше зможе здійснити порівняно сильний приріст в 8,2%. Про це йдеться в звіті МВФ, повідомляє "Сіньхуа".

У МВФ вважають, що незважаючи на європейську боргову кризу, що потягла за собою спад зовнішнього попиту, завдяки великим обсягам споживання та інвестицій, приріст економіки Китаю в 2012 р., як прогнозується, може досягти 8,2%, що на 0,1 п. п. більше в порівнянні з попереднім прогнозом. У 2013 р. приріст може досягти показника 8,8%, залишившись на тому ж рівні, який прогнозувався раніше.

У доповіді наголошується, що збереження стабільного зростання інвестицій і споживання сприяють прибутки китайських компаній і доходи сімей. Потужний внутрішній попит компенсує негативний вплив уповільнення експорту. Проте Китай також стикається з внутрішніми ризиками, пов'язаними з уразливістю балансу, породженою спадом на ринку нерухомості та експорту.

Згідно з доповіддю МВФ, в четвертому кварталі минулого року у всьому азіатському регіоні в певній мірі спостерігалося уповільнення економічної активності. "Уповільнення експорту, ймовірно, кине тінь на перспективи азіатської економіки. Однак, незважаючи на виклики у зовнішній сфері, попит китайського ринку на експортні товари цього регіону виступить в якості "амортизатора", є надія, що азіатська економіка зробить "м'яку посадку", - йдеться в звіті. Згідно з прогнозами, економічний приріст Азії в 2012 і 2013 рр.. досягне 6,0 і 6,5% відповідно.