ua en ru

Незважаючи на протести громадян багатьох європейських країн, ЄС не має наміру відступати від курсу жорсткої економії

Незважаючи на протести громадян багатьох європейських країн, міністри фінансів країн Європейського союзу не мають наміру відступати від курсу жорсткої економії. "Ми намагаємося створити умови для стабільного зростання в майбутньому", - пояснив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле під час саміту ЄС 9 квітня поблизу Будапешта. Подальше зростання бюджетної заборгованості в країнах ЄС він назвав безвідповідальністю по відношенню до майбутніх поколінь, передає Deutche Welle.
"Громадяни повинні розуміти, що ми економимо зараз, щоб в майбутньому інвестувати в соціальну політику", - додав люксембурзький колега Шойбле Люк Фріден. На вулицях угорської столиці в суботу пройшла масова акція протесту, спрямована проти заходів економії, що розроблені Брюсселем. Десятки тисяч демонстрантів вийшли на вулиці, які пішли за закликом європейських профспілок.
Так, учасники зустрічі єдині в думці, що Іспанія не стане наступною країною ЄС, яка слідом за Грецією, Ірландією і Португалією буде змушена звернутися до Брюсселю із запитом про фінансову допомогу.
На саміті також почалися переговори щодо пакету фінансової допомоги Португалії. Як очікується, кредити загальною сумою близько 80 млрд євро будуть надаватися протягом трьох років. У свою чергу Лісабон зобов'язується розробити програму скорочення витрат бюджету для зменшення заборгованості. За словами Л.Фрідена, допомога ЄС спрямована на порятунок не окремих країн, а всього валютного союзу. "Ми робимо це не з жалю", - підкреслив люксембурзький міністр.
Крім того, на зустрічі мова йшла про програму допомоги Греції. За оцінкою комісара ЄС з економіки та валютних питань Оллі Рена, Греція здатна подолати кризу і без консолідації боргу. "Ми як і раніше виключаємо реструктуризацію заборгованості Греції", - зазначив О.Рен. За словами єврокомісара, Афіни розробили переконливий пакет реформ і в даний час працюють над його реалізацією.