ua en ru

Незважаючи на макроекономічну нестабільність, компанії як і раніше готові розширювати штати співробітників, - опитування

Ситуація на світових ринках і макроекономічна нестабільність - ось основні страхи, що переслідують топ-менеджерів компаній у всьому світі. Їм вторять аналітики, які пророкують подальші хвилювання на ринках і стагнацію світової економіки в другому півріччі. Проте серед бізнесменів виявилися і оптимісти, проте майже всі вони працюють на ринках, що розвиваються.

Як показало опитування більше 1500 керівників по всьому світу, проведене з кінця червня по кінець липня The Financial Times і Economist Intelligence Unit, песимістичні настрої бізнесменів з приводу перспектив власної справи зросли ще до початку паніки на біржах. Третина респондентів очікують, що умови ведення бізнесу в глобальній економіці погіршаться протягом наступних шести місяців, і лише 23% налаштовані оптимістично. У травні оптимістів було вдвічі більше, ніж песимістів (38 і 19% відповідно). При цьому майже 70% опитаних вважають, що найбільшу загрозу для їхньої компанії представляють макроекономічні ризики та нестабільність на фондових ринках. Ще 40% респондентів вважають, що їх успіху можуть перешкодити політичні чинники. Як показало дослідження, найбільший песимізм у керівників компаній, зайнятих в авіабудуванні, виробництві озброєння і торгівлі, а також у державних службовців. Їхні колеги з медійного та сільськогосподарського секторів виявилися найбільш впевненими в завтрашньому дні.

Примітно, що, незважаючи на переважаючі негативні настрої, компанії як і раніше готові розширювати штати співробітників. Про намір найняти на роботу нових службовців заявили 54% керівників, що лише на один процентний пункт менше, ніж у травні.

Варто також відзначити, що найбільшу впевненість в завтрашньому дні, що стало майже доброю традицією, висловлюють бізнес-керівники з ринків, що розвиваються. Так, 68% африканських і 60% азіатських топ-менеджерів впевнені, що ринкове середовище, в якому оперують їх компанії, в майбутньому тільки поліпшиться. Ці думки підтверджуються прогнозами аналітиків - перспективи економічного зростання в поточному році на ринках, що розвиваються, залишаються як і раніше високими. Так, аналітики UniCredit вважають, що за 2011 рік ВВП країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) зросте на 4,5, 4,3, 8,2 і 9,6% (відповідно розташуванню країн в абревіатурі). У той же час глобальний ВВП зросте лише на 4%, сповільнившись у порівнянні з 2010 роком на 0,8 процентного пункту.