ua en ru

Нерестова заборона на вилов риби стартує в Україні з 1 квітня

Нерестова заборона на вилов риби стартує в Україні з 1 квітня Фото: нерестова заборона на вилов риби стартує в Україні з 1 квітня

За здійснення браконьєрського вилову риби передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність

Нерестова заборона на вилов риби стартує в Україні з 1 квітня 2016 року. Про це заявив голова Державного агентства рибного господарства Ярема Ковалів, повідомляє прес-служба відомства.

"З 1 квітня в Україні стартує нерестова заборона на вилов риби. Це особливий в період у житті риб, адже починається їх розмноження і від того, наскільки успішно мине цей період, наскільки мало люди тривожитимуть природу - залежить відтворення біорізноманіття і сталість популяції риб у наших водоймах", - повідомив Ковалів.

Як зазначається, тривалість нерестової заборони в середньому складає 10-12 тижнів і різниться залежно від регіону. На проходження нересту впливають багато чинників, головним з яких є температура води, оскільки різні види риб нерестяться при різній температурі. У більшості видів нерест проходить з весни до початку літа: в квітні нереститься щука, з середини до кінця травня - окунь, судак, лящ, короп, карась.

"Закликаю рибалок любителів та тих, хто займається промисловим ловом бути свідомими у своїх діях та не порушувати правила рибної ловлі. Минулого тижня проводили круглий стіл з питань нересту, щоб якомога більше громадськості залучити до цього питання. Адже рибалки самі зацікавлені, щоб в наших водоймах була риба. Дуже важливо, щоб ми скоординувались з іншими правоохоронними органами, екологічною інспекцією, громадськими активістами, які вже зараз активно долучаються до контролю порядку на водоймах", - додав він.

Як зазначається, за здійснення браконьєрського вилову риби передбачена адміністративна (розмір штрафу становить для громадян 340- 680 гривень, для посадових осіб 510-850 гривень) та кримінальна відповідальність (розмір штрафу 3400-6800 гривень, або позбавлення волі строком до 3 років), з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів. Крім того, за кожну незаконно виловлену рибину незалежно від її розміру нараховується розмір завданої шкоди (для прикладу: сом - 425 гривень, щука - 340 гривень, судак - 510 гривень, лящ - 170 гривень тощо).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до рибного патруля у Києві та області відібрано 47 осіб.