ua en ru

Негода завдала виробникам плодоовочевої продукції в Україні в 2012 р. збитків на 300 млн грн, - УАК

Зливи та грози знищили більше 15 тис. га городини та плодово-ягідної продукції в Україні на суму близько 300 млн грн. Про це повідомив експерт плодоовочевого ринку Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Ігор Стрелюк, передає прес-служба УКАБ.

Найбільш постраждали такі регіони України, як Закарпатська, Донецька, Луганська і Одеська області.

"Основні регіони, які вирощують плодоовочеву продукцію в Україні, від негоди істотно не постраждали. Загалом по країні станом на 13 червня втрати плодоовочівників незначні і становлять у середньому 5-6%. Найбільше постраждали виробники Закарпатської, Донецької, Луганської та Одеської областей. У цих регіонах знищено до 20% городини та плодово-ягідної продукції. За підрахунками експертів УКАБ, це більше 15 тис. га (загальна площа під овочами в цих регіонах становить більше 73 тис. га)", - зазначив Стрелюк.

За словами експерта, фінансові збитки виробників на сьогодні оцінити складно, але, виходячи з інвестицій на вирощування плодоовочевої продукції, втрати становлять близько 270-300 млн грн.

"Найбільшою проблемою став град, оскільки українські виробники плодоовочевої продукції на сьогодні практично не мають можливості захиститися від цієї негоди. На сьогодні тільки деякі компанії мають градозахисні сітки. Якщо говорити про конкретні товарні групи, наприклад, "борщовий набір" та іншу городину, то град може побити тільки верхню частину рослини, виходячи з цього, вегетація як мінімум призупиняється, і така продукція як капуста однозначно втратить товарний вид", - зазначив фахівець УКАБ.

Зараз також триває сезон збору врожаю ягідної продукції, однак через негоду виробники не мають можливості регулярно збирати врожай. Це спричинює цінові коливання на ринках, зокрема, суниця коштує від 15 грн/кг до 20 грн/кг, зазначили в УКАБ.

Нагадаємо, раніше в УКАБ повідомили, що валовий збір зернових в Україні в 2012 р. може скласти 46-47 млн т.