ua en ru

Неплатежі за електроенергію негативно впливають на економічну ситуацію в Україні, - експерт

Збільшення щомісяця обсяг боргів за спожиту електроенергію в Україну негативно впливає на економічну ситуацію країни в цілому. Про це заявив директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський, коментуючи ситуацію з розрахунками за електроенергію в Україну в 2012 р., коли тільки за перші 4 місяці борги споживачів перед обленерго зросли на 1,45 млрд грн, і перевищили 12,8 млрд грн.

«Якщо зростає заборгованість по оплаті за електроенергію, то, природно, даний борг трансформується в цілий ланцюжок проблем для країни. Тому що, таким чином, кожна наступна ланка, яка розраховує на гроші від споживача, цих коштів не отримує. В результаті, по-перше, це створює проблеми для енергокомпаній по покриттю своїх витрат, пов'язаних з постачанням електроенергії, обслуговування тих запозичень, які були залучені для проведення реконструкції та модернізації обладнання. А, по-друге, виникають питання по виплатам податків. Це створює великий удар по платіжній дисципліні в цілому і негативно впливає на економічну ситуацію країни», - зазначив Бураковський.

На його думку, виходом зі сформованої ситуації може стати детальний аналіз системи енергоплатежів в Україну з боку незалежного регулятора в особі Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ). «А коли буде встановлено діагноз, тоді можна буде вирішувати питання тарифоутворення, розрахунків за електроенергію бюджетним сектором і підприємствами ЖКГ, адресної допомоги справді нужденним в ній верствам населення, а не всім підряд, а також залучення приватного капіталу в оновлення, умовно кажучи, проводів і всієї необхідної інфраструктури», - вважає Ігор Бураковський.

Нагадаємо, в квітні борг за електроенергію в Україну виріс на 168 470 000 грн, перевищивши 12,8 млрд грн. По областях найбільші борги в січні-квітні мають споживачі Донецької області - 4,68 млрд грн, Луганській - 2,4 млрд грн, Дніпропетровській - 1,07 млрд грн, Києва - 980,8 млн грн, Харківській - 596,4 млн грн . Найбільші борги у споживачів «Донецькобленерго» - 2,85 млрд грн та ДП «Регіональні електричні мережі» - 2,4 млрд грн.