ua en ru

Необізнаність голови ФДМ щодо оцінки порту "Південний" вказує на його некомпетентність, - експерт

Заява голови Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігоря Білоуса про те, що він не володіє інформацією про результати оцінки активів порту "Південний" викликало хвилю обурення серед профільних експертів, які нагадали про те, що саме ФДМУ в січні 2015 р. проводив конкурс з відбору компанії-оцінювача і розміщував результати на своєму офіційному сайті.

"Чому голова Фонду держмайна заявляє про те, що він не знає? Це, як мінімум, вказує на його некомпетентність. Це величезний стратегічний об'єкт. Не знати він не може. Це може означати, що є зловживання, які глава Фонду бачить, але в теж час намагається від них відхреститься", - вважає віце-президент ГО "Антикорупційний підприємницький фронт" Михайло Рейзін.

Експерти впевнені, що підготовка до передачі в концесію найбільшого українського морського порту "Південний" є схемою, яку чиновники прагнуть зробити якомога менш прозорою.

"Якби глава ФДМУ тільки вступив на посаду і через тиждень ви б запитали його про цей об'єкт,то звичайно він міг би й не знати. Адже там багато завдань і тим більше, що людина в цій сфері ніколи не працював. Але зараз - це просто смішно. Хоча це вже не смішно, а гидко, як і власне процеси які у нас відбуваються. Те, що голова ФДМУ не в курсі з приводу такого серйозного об'єкту - це просто маячня", - прокоментував ситуацію член "Відкритого клубу незалежних оцінювачів" Андрій Філін.

Нагадаємо - оголошення результатів оцінки активів порту "Південний", якою займається міжнародна компанія "Делойт і Туш", вже переносилися. Остання дата, яка була озвучена чиновниками - 15 червня. Не дивлячись на те, що результати досі не опубліковані, "Делойт і Туш" підтвердили - роботи завершені та замовник отримав звіт про оцінку.

"Це досить серйозний об'єкт, яким хотів би володіти будь-олігарх або будь-великий бізнесмен. Інтерес виник, але у якийсь момент цього людині відмовили, або щось не поділили - це може бути однією з найбільш серйозних причин, чому затягується процес", - упевнений Філін.

За його словами, дотримання термінів - істотний фактор у питанні оцінки, на який, у випадку прострочки, накладається штраф. "Чому ФДМУ допускає перенесення строків - ні замовник, ні компанія-виконавець не дадуть", - вважає експерт.

За словами Пугача, строку, який вже вийшов, цілком достатньо навіть для більш слабкою компанії "Делойт і Туш" для того, щоб здійснити оцінку такого порту, як МТП "Південний".

Нагадаємо, в ході круглого столу "Реформування оцінки майна та оціночної діяльності" на запитання журналіста "отримав фонд результати оцінки порту "Південний"?", глава ФДМУ Ігор Білоус завагався з відповіддю. "Я нічого про це не знаю", - сказав він.