ua en ru

Необхідно повернутися до рівноваги між ринками та наданням держтоварів і послуг, - економіст

Принцип необмеженої свободи підприємництва англосаксонської моделі провалився, тому необхідно повернутися до рівноваги між ринками та наданням держтоварів і послуг, вважає економіст Нуріель Рубіні.

«Помилки європейської моделі добробуту сприяли розвитку сильної дерегуляції. Ці недоліки виявилися в гігантських бюджетних дефіцити, зарегулюванні і слабкості економічного розвитку. Зрештою, ганебно провалився і принцип необмеженої свободи підприємництва англосаксонської моделі. Нам необхідно повернутися до рівноваги між ринками та наданням держтоварів і послуг. Це означає відхід і від англосаксонської моделі нерегульованих ринків, і від моделі добробуту, що фінансується за рахунок держдефіциту, властивої для континентальної Європи. «Азіатська» модель зростання, якщо така і існує, запобігти збільшенню нерівності також не змогла», - зазначив він.

За словами експерта, кожна економічна модель, яка відповідним чином не займається питанням нерівності, рано чи пізно стикається з кризою легітимності. «Якщо ми не відреагуємо, то протести стануть більш потужними і суспільно-політична нестабільність ще більше послабить економічне зростання і добробут ... Щоб уникнути революцій необхідно захистити права трудящих і створити соціальну державу для перерозподілу багатства. Це розуміння посилилося після Великої депресії, коли держава взяла на себе відповідальність за економічну стабілізацію шляхом збереження середнього класу, запровадження прогресивної шкали оподаткування та створення умов для економічного розвитку всіх членів суспільства. Пішли три десятиліття соціальної та економічної стабільності з кінця 40-х до середини 70-х років: нерівність різко знижувався, середні доходи швидко росли», - вважає Рубіні.