ua en ru

Необхідно повернути довіру інвесторів до газовидобувного ринку України, - Онищенко

Сьогодні газовидобувні компанії не можуть реалізувати видобутий ними природний газ і своєчасно оплатити рентні платежі в державний бюджет, в той же час, НАК "Нафтогаз України" змушена за валюту купувати імпортний природний газу з-за кордону, в тому числі з Росії. Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат Олександр Онищенко.

За словами Онищенка, його законопроект №2395, внесений у Раду 17 березня, передбачає можливість для газовидобувників укладати з компанією "Нафтогаз України" спеціальні договору на пряму поставку блакитного палива приватними компаніями державному монополісту.

"Сьогодні проблема власного газовидобутку життєво важлива для України в контексті енергетичної безпеки країни. А останні ініціативи Кабінету міністрів в даній галузі були досить спірними.

Останньою крапкою стала постанова Кабміну №647 від 26 листопада 2014 р., яка зобов'язала найбільші промислові, енергогенеруючі та теплогенеруючі підприємства України купувати газ лише у НАК "Нафтогаз України". Таким чином, приватним газодобувним компаніям не залишили іншого вибору, крім продажу блакитного палива "Нафтогазу" на його кабальних умовах", - підкреслив він.

Онищенко нагадав, що проблеми в газодобувній галузі в Україні почалися ще в серпні 2014 року, коли уряд вирішив збільшити рентну плату за видобуток газу з 28% до 55%.

"Дана міра уряду позиціонувалася як тимчасова. Але несподівано для всіх цю міру продовжили ще на півроку. З 1 січня приватним газовидобутку України довелося платити ренту 60% від вартості газу, з другого кварталу - 65%, а з третього - 70%. Зрозуміло, це призвело до різкого падіння обсягів видобутку газу приватними компаніями з 30% на початку 2014 року до 11% у січні 2015 року, - зазначив нардеп. - За найскромнішими підрахунками, в поточній ситуації протягом 2015-2017 роках Україна може недоотримати близько 5 млрд. куб. м газу власного видобутку".

Законопроект Онищенко пропонує, при наявності надлишків природного газу і неможливості їх реалізації приватними газовидобувними компаніями, з одного боку, і обов'язки сплати ними рентних платежів за умови видобутку, а не продажу, з іншого боку, для своєчасної сплати рентних платежів викуп природного газу може здійснюватись національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" на внутрішньому ринку.

"Постановою Кабінету міністрів від 26 листопада 2014 р. №647 НАК "Нафтогаз України" фактично "монополізував" продаж природного газу споживачам. Приватні газодобувачі мають довгострокові контракти на продаж природного газу власного видобутку, але його продаж за контрактами не видобувається. У зв'язку з цим вони не отримують грошей і не мають можливості сплачувати рентні платежі до держбюджету", - додав Онищенко.

Він нагадав, що 16 грудня 2014 р. окружний адміністративний суд Києва повністю задовольнив колективний позов учасників ринку видобутку природного газу в Україні і визнав незаконною постанову Кабміну №647.

"Законопрект №2395 не передбачає якихось кардинальних, революційних змін на газовому ринку України. Він повинен упорядкувати взаємовідносини приватних газовидобувних компаній і державної компанії НАК "Нафтогаз України" і повернути інвесторів на ринок газовидобутку" - пояснює суть законопроекту його автор.

За його словами видобуток власного газу в Україні - питання стратегічне і будь-який внутрішній конфлікт у цій сфері грає на руку силам, які прагнуть дестабілізувати ситуацію всередині країни, наприклад, російському газовому монополісту "Газпрому". "Хто ж в уряді і парламенті дійсно зацікавлений в енергетичній незалежності України, а хто виступає за подальше фінансування "Нафтогазом України" "Газпрому" і наповнення російського бюджету грошима українських платників податків, покаже голосування по законопроекту №2395 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо умов оплати рентної плати за користування надрами)", - резюмував Онищенко.