ua en ru

Необхідно зберегти чинний механізм податкової підтримки виробників молока і м'яса, - експерти

У Податковому кодексі потрібно зберегти чинний механізм підтримки виробників молока і м'яса. Таку думку висловили експерти Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) і Європейської бізнес асоціації (ЕБА).

«На наш погляд, зміна державної політики повинна ґрунтуватися на детальному аналізі можливих переваг і недоліків того чи іншого варіанту нарахування і виплати дотацій, - сказав генеральний директор УКАБ Володимир Лапа. - За підсумками проведеного нами аналізу серед основних переваг механізму, що діє, - відсутність потреби в адмініструванні держави і реципієнтів дотації, розподіл коштівв на всі види м'ясомолочної сировини, які здаються на переробку, наявність стимулів для підвищення продуктивності худоби і якості продукції».

Експерти відзначають, що враховуючи негативні тенденції, які мають місце в галузі молочного скотарства, виробництва КРС, і комплексність проблем галузі, збереження чинного механізму виплати дотацій виробникам молока і м'яса на 2011 р. має супроводжуватися розробкою альтернативних варіантів підтримки, які відповідатимуть вимогам СОТ.

«Варто відзначити, що остання редакція проекту Податкового кодексу не надає можливості розробки і ухвалення альтернативних варіантів підтримки виробників молока і м'яса, - коментує експерт аграрних ринків УКАБ Інна Ільєнко. - Саме тому, вважаємо необхідними внести також зміни до Розділу XIX «Завершальні і перехідні положення», стаття 7, пункт 2 Проекту Податкового Кодексу України в частині видалення абзацу, який передбачає лише один варіант підтримки виробників молока і м'яса шляхом виплат на 1 голову корови».

«Система субсидування, запропонована в новому податковому кодексі, передбачає розподіл коштів з розрахунку на кількість голів худоби, проте не дає чіткого визначення про те, молочна ця тварина чи м'ясна, доросла худоба чи теля. Розподіл субсидій планується здійснювати через окремий орган безпосередньо виробникам молока, 75% яких в Україні - приватні подвір'я, за принципом кількості голів. Такий підхід до розподілу робить неможливим процес передачі коштів адресно - наприклад, приватним особам в селі, де немає банківських рахунків. Все це ставить під загрозу молокопереробну галузь в Україні», - відзначила виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко.