ua en ru

Громадяни Німеччини не хочуть повертатися до дойчемарки

Майже три чверті німців виступають проти повернення дойчемарки і хочуть продовжувати використовувати євро. Про це свідчить опитування, проведене інститутом Forsa на замовлення Handelsblatt.

Так, опитування показало найвищий показник єврооптимістів з моменту введення єдиної валюти - 69%. Повернутися до дойчемарки зараз хочуть лише 27% опитаних, хоча ще в минулому році кожен другий німець виступав проти євро.

Незважаючи на боргову кризу в Європі, події в Греції та на Кіпрі, Німеччина, здається, з країни євроскептиків знов перетворилася на країну єврооптимістів.

"У багатьох німців не дуже зрозуміла їм криза євро, хоча і викликає відчуття страху, все ж на ставлення до самої валюті вплив вже не надає", - пояснює зміну настроїв у країні глава інституту Forsa Манфред Гюльнер.

У дослідженні наголошується, що найбільше євро підтримують сім'ї з високим щомісячним доходом. Так, у тому випадку, якщо цей показник перевищує планку 3 тис. євро, позитивне ставлення до єдиної валюти досягає 79%.

Введена в 1948 р. дойчемарка десятиліттями була для західних німців частиною їхньої національної ідентичності, а Бундесбанк - уособленням німецького курсу стабільності. Судячи з усього, зараз громадяни Німеччини усвідомили переваги єдиної європейської валюти. Адже в той час, коли запроваджувався євро, найбільша економіка континенту ще вважалася хворим пацієнтом Європи, а сьогодні вона стала найсильнішою в регіоні. Рівень безробіття в ФРН складає 7,2%, а в середньому по Європі цей показник (без урахування ФРН) більш ніж удвічі вище.

Читайте також: Промвиробництво в Німеччині в лютому зросло на 0,5%