ua en ru

Німецькій розвідці суттєво розширили повноваження

Німецькій розвідці суттєво розширили повноваження Фото: будівля Федеральної розвідувальної служби Німеччини

Критики вважають, що тепер розвідка зможе прослуховувати будь-якого

Депутати німецького бундестагу прийняли закон, який значно розширить повноваження Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND), повідомює DW.

зокрема розширяться повноваження в питаннях обсягу прослушки. Тепер BND отримає право прослуховувати всі інтернет-канали і на всі 100 відсотків трафіку (раніше служба могла збирати інформацію, яка проходить тільки по одному з великих інтернет-каналів і тільки на 20 відсотків).

Крім того, до категорій легітимною прослущки додали пошук "інших відомостей зовнішньополітичного значення або мають значення з точки зору політики безпеки". На думку критиків закону, це дозволить прослуховувати практично будь-якого громадянина.

Тепер у категорію потенційно прослуховує також потраплять всі, кого "не можна однозначно ідентифікувати як громадян Німеччини".

Закон також передбачає поділ спецслужби. Так, зовнішньої розвідки BND віддадуть функції спостереження за межами країни, а Федерального відомства з охорони конституції (BfV) - право стежити за безпекою всередині держави.

З критикою нового законопроекту виступили юридичні та журналістські профспілки, представники міжнародних організацій.

"Право на відмову від дачі свідчень і редакційна таємниця - суттєві передумови для журналістській діяльності", - сказано у відкритому зверненні восьми журналістських організацій.

Нагадаємо, у вересні BND і BfV попросили збільшити їхні бюджети на 2017 рік у зв'язку з розширенням проектів по боротьбі з тероризмом та протидії кібератакам на життєво важливі об'єкти енергетики, водопостачання та телекомунікацій.