ua en ru

Спецслужби ФРН планують вкласти мільйони євро у нові проекти з кіберзахисту

Спецслужби ФРН планують вкласти мільйони євро у нові проекти з кіберзахисту Фото: станція прослуховування в баварському місті Бад-Айблінзі (DPA)

Про це стало відомо журналістам німецького суспільно-правового телебачення із секретних документів

Федеральна розвідувальна служба (BND) і Федеральне відомство з охорони конституції (BfV) Німеччини просять Бундестаг збільшити їхні бюджети на 2017 рік у зв'язку з розширенням проектів по боротьбі з тероризмом і з протидії кібератакам на життєво важливі об'єкти енергетики, водопостачання і телекомунікацій. Про це з посиланням на DPA повідомляє в четвер 8 вересня Deutsche Welle.

Як зазначається, BND хоче збільшити свій бюджет на 12 відсотків, довівши обсяг фінансування до 808 мільйонів євро, BfV - на 18 відсотків (307 млн ​​євро).

Як стало відомо журналістам німецького суспільно-правового телебачення із секретних документів, Федеральна розвідувальна служба планує вкласти близько 73 млн євро у довгострокові розробки щодо прослуховування комунікаційних мереж в рамках "Стратегічної технічної ініціативи" (SIT).

Зокрема, у проект Panos, розрахований на пошук і використання "дірок" у кодуванні даних популярних месенджерів, подібних WhatsApp, передбачається вкласти 21,25 млн євро. У проект Zerberus з відстеження супутникових переговорів німецька розвідка має намір інвестувати близько 2,1 млн євро.

Своєю чергою, Федеральне відомство з охорони конституції планує у 2017 році створити ще 100 робочих місць на додаток до вже створюваних у поточному році 470. Нові співробітники спостерігатимуть за екстремістами і розробляти систему кіберзахисту.

На відміну від зовнішньої розвідки, внутрішня спецслужба ФРН не дає жодної інформації щодо обсягів імовірного фінансування конкретних проектів. Невідомим є бюджет спецвідділу BfV - рефератної групи "3a", що займається інтернет-наглядом.

Згідно із законодавством, рішення про фінансування спецслужб приймається на закритому засіданні Бундестагу і не може обговорюватися публічно.

Нагадаємо, в Німеччині почастішали кібератаки на урядові мережі.