ua en ru

Німецький уряд побоюється, що борговий тиск приведе Грецію до дефолту, - джерело

Німецький уряд побоюється, що борговий тиск все ж призведе до дефолту Греції. При цьому, спроби Євросоюзу врятувати Грецію можуть вдарити по всьому блоку. Про це пише сьогодні газета РБК daily.

Офіційний Берлін заперечує розробку плану надзвичайних заходів, проте все вказує на те, що без реструктуризації боргів Греції - її порятунок неможливо. Є інформація що опрацьовується відразу декілька сценаріїв. "Якщо не готуватися до такої ситуації, то для банків це може мати непередбачувані наслідки", - вказав інсайдер.
Серед них розглядаються і варіанти реструктуризації боргів Ірландії. "Не можна реструктурувати грецькі бонди і при цьому нічого не зробити для Ірландії", - пояснив співрозмовник газети. У той же час інсайдери підкреслюють, що, на думку уряду ФРН, списання вартості боргів Греції (haircut) є зараз небезпечним. Воно може призвести до потужного відтоку інвесторів із зони євро, що в свою чергу загрожує світовою кризою подібно до того, який стався після краху американського інвестиційного банку Lehman Brothers. Однак після 2013 р. таке списання цілком можна уявити собі в рамках процедури, передбаченої в рамках планованого Європейського механізму стабільності (ESM): неплатоспроможність країни - члена зони євро долається в тому числі і за рахунок приватних інвесторів.
"Не думаю, що Греція зможе впоратися з боргами без списань. І тоді Німеччині доведеться виконувати надані з її боку гарантії", - зазначив член експертної економічної ради при уряді ФРН Ларс Фельд. На думку експерта, німецькому уряду необхідно заздалегідь готуватися до подібного розвитку подій, створюючи спеціальні резерви по лінії Мінфіну країни і здійснюючи додаткові заходи економії бюджетних коштів.
Тим часом уряд Греції виступило зі спростуванням того, що нібито обговорюється питання про реструктуризацію боргів. У минулому році цій країні - члену зони євро для порятунку її від прийдешнього дефолту Міжнародний валютний фонд (МВФ), Євросоюз і партнери по ЄС надали пакет кредитів загальним обсягом понад 110 млрд євро.
За інформацією тижневика Die Zeit, Греції має бути надана можливість викупити свої бонди. Відповідний кредит на ці цілі може бути наданий з коштів Європейського фонду стабільності (EFSF). Натомість же Берлін має намір зажадати від Греції посилення прийнятих цією країною заходів щодо стабілізації свого фінансово-економічного становища.
У той же час уряд Німеччини стверджує, що жодних рішень, пов'язаних з новими заходами щодо стабілізації зони євро, німецький кабінет міністрів не приймав. Про це в один голос заявили в середу в Берліні офіційний представник керівництва ФРН Штеффен Зайберт і представник федерального Міністерства фінансів.