ua en ru

Німецький Pro Sieben Sat 1 продає свої дочірні підрозділи в Нідерландах і Бельгії більш ніж за 1 млрд євро

Найбільший німецький і другий за величиною в Європі телевізійний холдинг Pro Sieben Sat 1 продає свої дочірні підрозділи в Нідерландах і Бельгії більш ніж за 1 млрд євро. І хоча він втрачає при цьому найважливіше для себе після Німеччини джерело виручки, але значно скорочує свої борги, передає РБК daily.
Як повідомили в Pro Sieben Sat 1 в середу, покупцем є фінський медійний концерн Sanoma, який разом з партнерами в обох країнах заплатить за своє придбання 1,23 млрд євро. Телеканал в Нідерландах і популярний тележурнал Veronica отримає консорціум у складі Sanoma і фірми Talpa, що належить творцю серіалу Big Brother мільярдерові Джону де Молю. Обидва бельгійських канали фіни купують у співдружності з двома місцевими компаніями.
Експертів дивує висока ціна операції: коли п'ять місяців тому Pro Sieben Sat 1 виставив своїх "дочок" на продаж, аналітики прогнозували, що виручити за них холдинг зможе не більше 900 млн євро. Тієї ж думки дотримувався і конкурент RTL Group, що відмовився від покупки у вівторок.
Глава Pro Sieben Sat 1 Томас Ебелінг своєї радості з приводу вдалої угоди приховати навіть не намагається: "Наші підрозділи в Бельгії і Нідерландах ми реалізували за ціною, яка значно перевершує коефіцієнт вартості всього концерну в цілому". Виручені кошти підуть насамперед на зменшення боргового навантаження холдингу, яке, за даними на кінець 2010 р., досягло 3 млрд євро.
У той же час Pro Sieben Sat 1 не вдалося продати свій бізнес в Скандинавії, з приводу якого Т.Ебелінг отримав дві пропозиції. "Це пов'язано з тією божевільною сумою, яка отримана за Бенілюкс", - повідомили в бесіді з Reuters знайомі з ходом переговорів про продаж джерела.
Крім того, власники Pro Sieben Sat 1 - фінансові інвестори KKR і Permira - не хотіли, щоб холдинг став занадто маленьким, адже, згідно з даними Reuters, вони планують провести його IPO ще в поточному році. Таким чином, можливо, що Pro Sieben Sat 1 першим з медійних концернів увійде до списку DAX.
Операцію з продажу холдингом Pro Sieben Sat 1 своїх "дочок" ще має затвердити німецьке антимонопольне відомство.