ua en ru

Німецький енергоконцерн E.ON за 5 років вкладе в будівництво великих вітропарків мінімум 7 млрд євро

Найбільша німецька енергетична компанія E.ON у середині грудня 2011 р. оприлюднила деталі широкомасштабної програми посиленоuj використання поновлюваних джерел енергії. У найближчі п'ять років дюссельдорфський концерн вкладе в розвиток альтернативної енергетики як мінімум 7 млрд євро, передає Deutsche Welle. Акцент буде зроблений на будівництві великих вітропарків у відкритому морі біля берегів найважливіших європейських споживачів електроенергії. Великі вітряні електростанції вступлять в дію в 2015 р.
Один з таких вітропарків буде споруджений в німецькій частині Північного моря і обійдеться в 1 млрд євро. Концерн Siemens поставить для нього 80 вітрогенераторів сумарною потужністю в 288 МВт. З 2015 р. вони зможуть забезпечувати електроенергією приблизно 300 тис. домашніх господарств.
У тому ж 2015 р. планується здати в експлуатацію вітропарк потужністю в 219 МВт, який за 850 млн євро буде споруджений біля берегів Великобританії. А вже в 2013 року запрацює вітропарк вартістю 120 млн євро, розташований у Балтійському морі на південь від Швеції. Його потужність складе 48 МВт. В обох випадках турбіни поставить найбільший в світі виробник вітрогенераторів, датська компанія Vestas.
Таким чином, в умовах згортання в Німеччині атомної енергетики концерн E.ON, якому належить найбільший німецький імпортер природного газу E.ON Ruhrgas, вирішив поступово заміщати атомні електростанції (АЕС) не газовими і не вугільними, а саме вітряними електростанціями.
E.ON, як і інші енергетичні концерни Німеччини, сильно постраждав від рішення влади ФРН відмовитися від атомної енергії до 2022 р. слідом аварією на японській атомній електростанції "Фукусіма". Одним з наслідків цієї постанови для E.ON, як і для його конкурента RWE, стане різке зростання витрат на виробництво електроенергії при спаді збутових цін через повільноге відновлення економіки, старіння населення та підвищення рівня енергоефективності.
Німецька компанія E.ON є найбільшим в Європі приватним електроенергетичним і газовим концерном. Концерн співпрацює з ВАТ "Газпром" в проекті газопроводу Nord Stream ("Північний потік"). Для його реалізації Газпром, німецькі E.ON і BASF створили в грудні 2005 р. компанію - оператора будівництва газопроводу Nord Stream AG. Чистий прибуток (доступний для розподілу серед акціонерів) німецького енергетичного концерну E.ON за 9 місяців 2011 р. знизився в 4 рази - до 864 млн євро порівняно з 3,522 млрд євро, отриманими за аналогічний період роком раніше.