ua en ru

Німецькі літаки 2 місяці не братимуть участь у коаліції проти ІД

Німецькі літаки 2 місяці не братимуть участь у коаліції проти ІД Фото: німецький розвідувальний літак "Торнадо" (defence.ru)

Переміщення контингенту Бундесверу з авіабази Інджирлік до Йорданії триватиме до кінця вересня

Переміщення контингенту Бундесверу, який бере участь в очолюваній США коаліції боротьби з терористичним угрупуванням "Ісламська держава", з турецької авіабази Інджирлік до Йорданії триватиме до кінця вересня 2017 року. Про це заявила міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн, передає DW.

"Наша участь у плані польотів антитерористичної коаліції розпланована до кінця червня. Потім ми якнайшвидше перемістимо літаки-заправники до Йорданії", - заявила міністр.

За її словами, найпізніше у другій половині липня вони знову будуть задіяні. Переміщення ж літаків "Торнадо" технічно складніше і триватиме два місяці - з серпня до кінця вересня. Починаючи з жовтня, вони знову братимуть участь у планових операціях. Найважливіше - якомога більше скоротити період, коли техніка не буде задіяна, зауважила міністр.

Зазначено, що на Інджирліку дислоковано близько 250 солдатів Бундесверу. На шести літаках "Торнадо" вони здійснюють розвідувальні польоти в небі над Сирією та Іраком. У місії беруть участь і літаки-заправники.

Нагадаємо, переміщення контингенту Бундесверу з Туреччини до Йорданії - наслідок тривалої напруженості у німецько-турецьких відносинах довкола "Інджирліку". Анкара заборонила представникам німецького парламенту відвідувати солдат Бундесверу через надання у ФРН притулку соратникам забороненого в Туреччині руху Фетхуллаха Гюлена, який Анкара звинувачує в плануванні проваленого путчу в липні 2016 року. Після багаторазових спроб дійти згоди з турецькою владою німецький уряд зрештою вирішив перемістити контингент до Йорданії.