ua en ru

Німеччина виведе свої війська з турецької авіабази "Інджирлік"

Німеччина виведе свої війська з турецької авіабази "Інджирлік" Фото: Зігмар Габріель

Берліну не вдалося домовитися з Анкарою щодо розміщення там своїх солдатів

Німеччина виведе своїх військових із авіабази "Інджирлік", що знаходиться на території Туреччини. Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Зіґмар Ґабріель після переговорів із колегою Мевлютом Чавушоглу 5 червня, передає Reuters.

Зазначено, що офіційна Анкара відмовилася скасовувати заборону німецьким депутатам на відвідування турецької авіабази "Інджирлік", де дислокований контингент Бундесверу, тому Берлін не має вибору, як вивести свої сили з бази.

"Зараз можливо відвідати базу НАТО у Коньї (у Центральній Туреччині - ред.). Але не "Інджирлік", - наголосив Чавушоглу.

Повідомляється, що на розташованій на півдні країни базі перебуває 250 німецьких військовослужбовців, які на літаках Tornado здійснюють розвідувальні польоти в небі над Сирією. Анкара пообіцяла зробити "два кроки назустріч" Берліну, якщо той зробить "крок уперед".

Як відомо, конфлікт довкола "Інджирліка" розпочався через претензії Туреччини до ФРН через начебто укривання соратників проповідника Фетхуллаха Гюлена, яких президент Реджеп Таїп Ердоган вважає заколотниками. Чавушоглу також заявив, що понад 400 громадян Туреччини з дипломатичними чи службовими паспортами просять притулку в Німеччині, та закликав екстрадувати підозрюваних в організації путчу. Ґабріель назвав рішення Анкари мотивованим "внутрішньополітичними причинами".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Туреччина може позбавити громадянства обвинуваченого в спробі держперевороту проповідника Фетхуллаха Гюлена.