ua en ru

Німецькі фірми в 2012 р. інвестували в наукові розробки на 7% більше коштів - більше 50 млрд євро

Німецькі фірми протягом 2012 р. інвестували понад 50 млрд євро в сферу наукових досліджень і розробок, збільшивши витрати у цій галузі більш ніж на 7% порівняно з минулим роком. Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Це найвищі темпи зростання впродовж багатьох років", - заявив Андреас Кладроба із засновників Союзу фондів для розвитку науки в Німеччині.

Експерти Союзу засновників фондів опитали керівництво понад 20 тис. підприємств. В результаті вони прийшли до висновку, що зростання обсягу інвестицій має місце в усіх галузях промисловості. Хоча після кризи 2009 р. німецькі компанії почали різко скорочувати витрати, тим не менше, на думку Кладроби, у Німеччині усвідомили, що "витрати на наукові дослідження є інвестиціями в майбутнє, які, по можливості, не варто скорочувати і у важкий час".

Найбільше в сферу наукових досліджень інвестують в автомобільній промисловості. На її частку припадає майже третина всіх капіталовкладень, а саме близько 16 млрд євро. На електротехніку припало 8 млрд євро, на машинобудування - близько 5 млрд, на частку фармацевтики - 4 млрд, а на хімічну промисловість - 3 млрд євро. Більша частина продукції, що випускається підприємствами цих галузей у ФРН, йде на експорт.

За обсягом фінансування наукових досліджень на першому місці в Німеччині знаходиться концерн Volkswagen, який виділив на ці цілі понад 6 млрд євро. На другому місці концерн Daimler, за ним слідує компанія Siemens. Майже 3 млрд євро не пошкодував баварський автоконцерн BMW, який зайняв шосту позицію в загальному списку. Серед 15 найбільш наукомістких компаній світі Volkswagen виявився на шостій сходинці, а Daimler - на тринадцятій.

У свою чергу постачальники енергії, навпаки, скоротили інвестиції в наукові дослідження більш ніж на 4%. На тлі змін до енергетичної політики Німеччини Союз засновників фондів припускає, що галузеві компанії направили призначені для наукових досліджень кошти в розширення мережевої інфраструктури.

Читайте також: АМКУ затвердив вимоги до узгоджених дій у науково-дослідницькій сфері