ua en ru

Не можна виключати поновлення практики повернення валютної виручки, - депутат Шепелєв

Не можна виключати поновлення практики повернення валютної виручки, але будь-яка зміна політики валютного регулювання повинна розглядатися в рамках програми розвитку економіки країни, вважає народний депутат, член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.

Для цього, на його думку, необхідно провести аналіз прийнятих раніше рішень, спрямованих на лібералізацію валютного ринку України.

"Необхідний аналіз можливих наслідків ухвалення тих або інших заходів, включаючи кількісну оцінку їх впливу на вітчизняну економіку. Що відбувся в 2005 році відмова від обов'язкового продажу експортної виручки мав швидше позитивні наслідки для економіки нашої країни. Реалізація іноземної валюти (експортної виручки) всередині України тепер обумовлена не нормативними документами, а насамперед необхідністю проведення обов'язкових виплат на території нашої країни. При цьому найбільшими видатковими статтями для українських корпорацій, які займаються експортної діяльністю, стали податкові відрахування і покриття виробничих витрат", - вважає народний депутат Олександр Шепелєв.

Тим не менше, на думку Шепелєва, вірогідним чинником, що стимулює експортерів до затримування виручки за кордоном, стануть очікування можливої девальвації гривні, пов'язану з наростаючої негативного сальдо торговельного балансу України.

"Видається ймовірним, що у разі помітного зниження пропозиції валюти на внутрішньому ринку і можливих девальваційних очікувань інвесторів, особливо якщо вони отримають реальне підтвердження у вигляді стійкої тенденції до зменшення золотовалютних резервів НБУ, регулятору доведеться вдатися до тимчасового введення обов'язкового повернення частини валютної виручки", - припустив Олександр Шепелєв.