ua en ru

Деякі діти переселенців з Донбасу агресивно реагували на державний гімн під час першого дзвоника, - Мінсоцполітики

Деякі діти переселенців з Донбасу агресивно реагували на звучання державного гімну України під час першого дзвоника в школі.

Деякі діти переселенців з Донбасу агресивно реагували на звучання державного гімну України під час першого дзвоника в школі. Про це РБК-Україна розповіла заступник міністра соціальної політики України Наталя Федорович, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зараз коли почався навчальний рік, ми мали факти, коли діти окремих переселенців з Луганської і Донецької областей достатньо агресивно реагували на перших дзвониках, коли звучав державний гімн України. Такі факти також були вже тут, в Києві, в інших областях, куди переселилися сім'ї з Луганської та Донецької областей", - сказала Федорович.

За її словами, в окупованих районах Донбасу в інтернатах досі залишаються 116 дітей.

"З усіх інтернатних установ, які розташовані на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, були вивезені всі діти за винятком частини підопічних двох інтернатних установ в Ровеньках і Краснодону. Цих 116 дітей, яких ми не змогли вивезти в силу об'єктивних обставин, дають підстави сьогодні всім бажаючим чи небажаючим маніпулювати ситуацією", - сказала Федорович.

Вона розповіла, що більшість із тих, хто залишився і інтернатах, - важкохворі діти.

"Серед тих, хто був не вивезений, непросто діти і молодь, які мають психіатричні захворювання. Тих 116 - це ті, які є в особливо важкому стані, які є лежачі, яких не так просто було вивезти, незважаючи на наші неодноразові домовленості з представниками воюючих сторін", - повідомила замміністра.

За її словам, частина територій, на якій розташовані інтернати, знаходяться під контролем трьох отаманів, а частина - під контролем представників ЛНР.

"З отаманами домовленості досягаються. Натомість так звана ЛНР, з якою ведуть переговори до 1-2 години ночі, домовленості досягаються, а зранку вони кажуть: ми нікого нікуди не пускаємо", - зазначила Федорович.

Нагадаємо, згідно зі звітом дитячого фонду Організації об'єднаних націй ЮНІСЕФ, близько 30% від числа внутрішньо переміщених осіб і біженців з Донбасу та Криму становлять діти.