ua en ru

Через несправну вентиляцію на Івано-Франківщині відключено майже 700 газових приладів

Через несправну вентиляцію на Івано-Франківщині відключено майже 700 газових приладів Фото: газ (kmu.gov.ua)

При сильних морозах і снігопадах споживачам необхідно позапланово проводити огляд оголовків димових та вентиляційних каналів

З початку року фахівці ПАТ "Івано-Франківськгаз" під час планово-технічного обслуговування виявили 218 порушень в роботі димоходів та вентканалів (ДВК). Як правило це – заклеювання, засмічення чи замуровування ДВК. В наслідок чого було відключено 687 побутових газових приладів. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Від правильної роботи димоходів та вентканалів безпосередньо залежить здоров`я та життя людей. Як свідчить статистика, найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги.

Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи – котлів та водонагрівачів. При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні, що може призвести до отруєння чадним газом. Тому важливо, щоб димові та вентиляційні канали були справними. Для цього їх треба періодично обстежувати, а у разі необхідності прочищати і ремонтувати.

"Використання побутових газових приладів при зниженні температури зовнішнього повітря, сильних поривах вітру та надмірних опадах вимагає постійного контролю наявності тяги в димових та вентиляційних каналах, у тому числі і при роботі опалювального газового обладнання у нічний час. Адже різкі зміни кліматичних умов можуть стати причиною виведення з ладу газових приладів з відводом продуктів згоряння в димохід, і як наслідок - отруєння чадним газом", – пояснює технічний директор ПАТ "Івано-Франківськгаз" Ігор Височанський.

При сильних морозах і снігопадах споживачам необхідно позапланово проводити огляд оголовків димових та вентиляційних каналів, очищати їх від снігу та льоду, а також не забувати про перевірку та очищення каналів .

Відповідальність за безпечну експлуатацію та техобслуговування димоходів та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів, в ОСББ - на голову, у приватних будинках - на власників (чи орендарів). Власник чи балансоутримувач повинен своєчасно викликати для чистки димо- та вентканалів спеціалізовану організацію, яка має ліцензію та дозвіл Держпраці. Після проведення перевірки відповідний Акт повинен бути переданий до газорозподільної компанії.

У випадку виявлення несправних та непридатних до подальшої експлуатації димових і вентиляційних каналів особа, яка виконує їх перевірку, зобов’язана попередити власника (балансоутримувача) про заборону користування газовим обладнанням. В свою чергу, газова компанія, отримавши Акт з негативним висновком, з метою уникнення нещасного випадку, повинна відключити споживача від газопостачання до усунення несправностей