ua en ru

Нафтова пляма в Мексиканській затоці може досягти узбережжя Майамі.

Нафтова пляма, що утворилася внаслідок аварії на буровій платформі в Мексиканській затоці, може досягти узбережжя курортного міста Майамі в штаті Флорида. Такий варіант розвитку подій можливий, якщо на напрям руху плями вплине могутня підводна течія, стверджують океанографи.

За словами професора океанографії Університету Південної Флориди Роберта Вайсберга, так звана кругова течія в Мексиканській затоці, що входить через Юкатанську протоку та виходить через Флоридську протоку , вже може з'єднатися з нафтовим розливом. "Не можна певно сказати, коли саме нафту опанує течія, але, очевидно, це питання декількох днів", - передає слова Р.Вайсберга Associated Press.

Декількома днями раніше експерти вже заявляли, що нафта може потрапити на атлантичне узбережжя Сполучених Штатів через Флоридську протоку. У зв'язку з інцидентом надзвичайне становище оголошено в штатах Міссісіпі, Алабама, Луїзіана та Флорида.

Збитки від розлиття нафти після аварії на платформі Deepwater Horizon у Мексиканській затоці оцінюють на 5 млрд дол. Експерти називають цю ситуацію найбільшою екологічною катастрофою за всю історію США. Нафтова пляма вже досягла гирла річки Міссісіпі та загрожує багатьом видам тварин.